Elsősorban a környékről érkező látogatókat sújtja a fürdés megtiltása a Szent Anna tóban, hiszen azt „Székelyföld tengerpartjának” is nevezik, sokan járnak oda kikapcsolódni, piknikezni, fürödni, mondta el a Sláger Rádiónak Kerezsi László.

A környezetvédelmi terület gondnoka szerint nehézkes lesz a tiltás gyakorlatba ültetése, hiszen nem igazoltathatják a szabálytalankodókat, valószínű a vízügyi hatóság a csendőrséggel kell szerződést kössön. A terület gondnokát inkább az aggasztja, hogy a tiltás pánikot kelthet, a külföldiek egy része attól tart, valami gond van a tó vizével. Kerezsi László szerint, évente 30– 40 ezer turista érkezik a Szent Anna tóhoz, szerinte most már civilizáltabban viselkednek mint a kilencvenes években, amikor előfordult, hogy behajtottak autóval a tóba.

Szent Anna tó | Fotó: Visit Háromszék

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke, Édler András szerint tiltás helyett kompromisszumos megoldást, vagy turista csalogató alternatívákat kellett volna bevezetni. Szerinte zavaró a hirtelen jött, egyoldalúan meghozott döntés, mert bár a tó Hargita megyéhez tartozik, a teljes odavezető infrastruktúra Kovászna megyében van.

„Háromszéken küzdünk, hogy pénzt szerezzünk az utak korszerűsítésére, és akkor szembesülünk egy ilyen tiltással. Természetvédelmi szempontból indokolt lehet a döntés, hiszen a Szent Anna tónak nincs átfolyása, de lehetne találni kompromisszumos megoldást, vagy alternatívákat kell kínálni az oda érkező turistáknak”- fogalmazta meg a kamara elnöke. Szerinte ha zuhanyzókat építettek volna a tó köré, arra lehetett volna kötelezni a fürdőzőket, hogy csak azután mártózzanak meg a tóban, ha lemosták a naptejet.