A háromszéki vállalkozók vetélkedőkkel ösztönzik a jövendőbeli munkatársaikat. Az oktatás és a vállalkozói szféra közötti kapcsolatteremtésre irányították a figyelmet a háromszéki vállalkozói szervezetek által szakiskolásoknak szervezett vetélkedők.

A Startup Week ötnapos gazdasági rendezvénysorozat nyitánya volt fémipari és textilipari klaszterek által szervezett vetélkedő. A Transylvanian Mechanical Engineering fémipari klaszter által kezdeményezett „Kezdj barkácsolni!” vetélkedőn sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi, pécsi és kecskeméti csapatok működő siklórepülőt kellett építsenek.

Alkotásaikat röptetik a kreatív diákok | Fotó: Kovács Zsolt

A győztes a csíkszeredai „Székely szerelők” csapat lett, a második helyezettek a sepsiszentgyörgyi, a harmadikok pedig a kecskeméti diákok. Kristó Kinga a klaszter menedzsere elmondta, meg szeretnék mutatni a vállalkozóknak, hogy ha figyelnek a tehetséges fiatalokra, ők a jövőben értékes munkatársaik lehetnek.

A Transylvania Textile & Fashion textilipari klaszter háromszéki diákoknak szervezett versenyt, a használt ruhák és textilhulladék újra felhasználását szorgalmazva. A zsűri a Puskás Tivadar Szakközépiskola és a baróti Szabó Dávid iskola csapatait díjazta. A textilipar a világon a második legszennyezőbb ágazat, ugyanakkor hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik azáltal is, hogy sokan a reklámok hatására időszakosan lecserélik a ruhatárukat, mondta el Gászpor Éva.

Használt ruhákat gondoltak újra a kreatív diákok

A textil klaszter elnöke szerint arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy a néhány alkalommal felvett ruhákat nem kell kidobni, hanem újra gondolva teljesen új ruhadarabokat lehet varázsolni belőlük.