Májusban, az Európa szerte fontos és mérvadó, kortárs színházi produkciókkal ismerkedhet meg a sepsiszentgyörgyi közönség. A Sláger Rádió „Színházi Tükrözések” című sorozatában bemutatja a május 4 és 16-a között sorra kerülő Reflex 4 Nemzetközi Színházi Fesztivál fellépőit és előadásait.

A sepsiszentgyörgyi fesztiválon a formatermető She She Pop nevű német társulat is bemutatkozik. Az Európa-szerte ismert és elismert német performansz csoport a She She Pop 1998-ban alakult, jellemző rájuk, hogy rendező nélkül, az alkotók által közösen létrehozott koncepiók alapján működik.

A társulat előadásaiban visszatérő téma a voyeurizmus, a művészi prostitúció és a női öncenzurázás. Esztétikájukban szívesen használják a pop-kultúra és egyéb szubkultúrák, így a szappanopera, a valóság show vagy a ponyvaregény eszköztárait.

A She She Pop társulat tagjai így fogalmaznak: „Értelmezésükben a színpad olyan tér, ahol döntések születnek, ahol ki lehet próbálni bizonyos típusú párbeszédeket és kapcsolódási formákat, nagyvonalú gesztusokat lehet tenni és meg lehet szabadulni társadalmi beidegződésektől. Előadásainkat közösen találjuk ki. Nincs rendező, szerző és színész sem. Nem tekintünk színészként magunkra. Ehelyett érdekes feladatokat találunk ki a magunk és mások számára, amelyeket nyilvánosság előtt, a színpadon szeretnénk megoldani. Ezt a megközelítést egyesek önéletrajzi színházként értelmezik.”

she she pop

A német társulat a Tavaszi Áldozat című előadásával érkezik Sepsiszentgyörgyre. Ez az Igor Sztravinszkij orosz zeneszerző korszakalkotó balettje, a 20. századi zenei gondolkodás egyik alappillére. A mű központi témája az a pogány áldozati szertartás, amely minden kultúrában fellelhető, s melynek lényege, hogy a föld csak akkor újulhat meg és válhat ismét termővé, ha a közösség egy szüzet áldoz neki rituális haláltánc formájában. A She She Pop Sztravinszkij művét ürügyként használva, ezt a rítust járja körül, s keresi e mintázat működését a jelenben: ha valamit vagy valakit fel kell áldozni egyáltalán, akkor ki vagy mi legyen az és az áldozat milyen formában történjen meg. Az előadás két világszemlélet (tradíció és modernitás) és két generáció (anyák és lányok) képét exponálja ugyanarra a felületre, a közös és markánsan eltérő vonásokat keresve egy újrafogalmazott rítus reményében.

A She She Pop Tavaszi áldozat című előadását május 11-én este 8 órai kezdettel tekinthetik meg a Tamási Áron Színház nagytermében. Jegyeket április 10-től a Tamási Áron Színház jegypénztáránál, a Kulturális Szervezőirodában, illetve online a www.biletmaster.ro weboldalon válthatnak. Bővebb információk a fesztivál előadásairól a www.reflexfest.ro weboldalon találhatóak.