Szigorításokat vezet be Sepsiszentgyörgy önkormányzata és magas büntetésekkel fenyegeti azokat, akik építkezési és bontási munkálatokból származó hulladékot raknak le csendőrlaktanya mögötti földtároló területén.

Mint keddi híradásunkban felhívtuk a figyelmet, egyre több helyen „nőnek ki a földből” az építőanyag kupacok. Sepsiszentgyörgyön a csendőrkaszárnya mögött, Árkoson pedig a falu határában találtunk hulladék kupacokat.

Borsos büntetés vár azokra akik továbbra is a csendőrlaktanya mögé dobják az építkezési hulladékot | Fotó: Vargyasi Levente

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat ezt követően közleményben tudatta, hogy szigorításokat vezetnek be és felhívják a figyelmet, hogy a csendőrlaktanya mögött tilos az építkezési és bontási munkálatokból származó hulladék lerakása. Erre a helyszínen táblával is figyelmeztetnek, miszerint a büntetés magánszemélyeknek 3000 és 6000 lej között van, jogi személyeknek 25.000 lejtől 50.000 lejig terjed a környezetvédelmi törvény alapján. Hozzáteszik az Autocompress vállalat foglalkozik bontásból származó beton hulladék feldolgozásával, a kisebb bontási hulladékok elszállítása végett pedig a Tega köztisztasági vállalathoz kell fordulni.

Építkezési hulladék Árkos határában | Fotó: Kovács Zsolt

Árkos község polgármestere, Máthé Árpád is reagált egy nappal korábbi hírünkre és rámutatott, hogy az általunk lefotózott út menti hulladékkupac az önkormányzat beleegyezésével létesült, mivel az építkezési törmeléket szeretnék egy út alapozásához használni. „Más kérdés, hogy egyes könnyelmű emberek, viszonylag tágan értelmezik az építkezési hulladék fogalmát és annak módját is, ahogyan leürítik a hulladékot, például az úttestre”, tette hozzá az árkosi polgármester.