Háromszéken egyes építők utak, patakok mentén, sőt természetvédelmi övezetekbe halmozzák fel az építkezésből származó hulladékokat. Tapasztalatok szerint a kis cégek általában igénybe veszik a köztisztasági vállalat szolgáltatását, és fizetnek az építkezésből származó hulladék elszállításáért, a nagyobb munkálatok, például útjavítás után összegyűlő törmelék azonban már fejtörést okoz.

Máthé László a Tega köztisztasági vállalat igazgatója a Sláger Rádiónak elmondta: naponta 4-5 alkalommal igénylik a szolgáltatásukat, két autó szállítja az építkezési hulladékot. A háromszéki falvakról viszont nincs igénylés, még az önkormányzatok sem kérik az építkezési hulladék elszállítását, pedig gyakori a nem túl forgalmas utak mentén, a patakok partján megjelenő kupacok. A napokban Árkos határában fotóztunk egy nagy halom építkezési hulladékot.

Építkezési hulladék Árkos határában | Fotó: Kovács Zsolt

A köztisztasági vállalatnak négy köbméter törmeléket 95 lejért, hét köbmétert 165 lejért szállít el a köztisztasági vállalat, de egy köbméteres zsákjaik is vannak, ezt 50 lejért viszik el. Az építkezési szemetet átválogatják, mert belekerül a cementes zsák, polisztirol, műanyag fólia. Ezeket a lerakóba viszik, a kavics, homok, föld-hulladékot pedig töltésre használják.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat három évvel ezelőtt a csendőrlaktanya mögött kijelölt egy területet, ahová az útépítéskor felszabaduló törmeléket hordhatták a kivitelezők. Gondot jelentett, hogy más építkezési hulladékot is odaszállítottak. Egy évvel ezelőtt a terület feltelt, akkor elegyengették, és új lerakót jelöltek ki a közelben. Ez azonban nehezen megközelíthető, így a városban zajló munkálatokat végző cégek továbbra is a régi területre ürítik a felesleget.

Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser szerint nehéz rendet tartani, nem tehetik meg, hogy folyamatosan rendőrökkel őriztetik a területet. Valószínű az önkormányzat saját költségén kell majd átszállíttassa a törmeléket a hivatalos lerakóba.