Májusban, az Európa szerte fontos és mérvadó, kortárs színházi produkciókkal ismerkedhet meg a sepsiszentgyörgyi közösség. A Sláger Rádió „Színházi Tükrözések” című sorozatában bemutatja a május 4 és 16-a között sorra kerülő Reflex 4 Nemzetközi Színházi Fesztivál fellépőit és előadásait.

A sepsiszentgyörgyi Reflex4 színházi fesztivál nyitóeseménye, május 4-én este 7 órától a színház nagytermében Juan Manuel Fernández Montoya, „Farruquito” Improvisao című előadása.

A flamenco a körkörös kommunikáció művészete. Eredeti közege az alkalmi összejövetel. Egy ilyen összejövetel szférájában nem létezik néző és előadó, csupán egymást figyelő, egymásra hatással lévő résztvevők. Mindenki a maga módján és tehetsége szerint van jelen. A flamenco nem egyéb, mint az élet markáns eseményeinek nyers, érzéki megünneplése.

Farruquito (Juan Manuel Fernández Montoya) Improvisao című előadásában a flamenco jelenét ötvözi annak gyökerével, az elképzelhető legmagasabb színvonalon. „Ez az előadás visszatérés a gyökereimhez, illetve számadás arról, hogy mit tanultam ebben a szakmában. Ének, gitár és tánc elegyítése a teljes szabadsággal, hogy minden este új esemény szülessen”, fogalmazta meg Farruquito.

Juan Manuel Fernández Montoya, azaz „Farruquito” családjában a flamenco generációs örökségnek számít. Apja, Juan Fernández Flores, „El Moreno” falmenco-énekes, anyja, Rosario Montoya Manzano, „La Farucca” flamenco táncosnő. Mindannyian azt az egyedi stílust viszik tovább, amelyet Farruquito nagyapja, „Farucco” fejlesztett ki.

Carlos Saura Flamenco című filmjében ő testesítette meg a flamenco patriarcháját. A filmben a nyolcéves Farruquito is megjelenik, táncpárbajra hívva nagyapját. De Farruquitonak nem ez volt első szereplése, hiszen már ötéves kora óta folyamatos fellépéseket vállal. Nagyapja halála óta őt bízták meg a családi flamenco-vonal megőrzésével és megújításával.

Tizenötéves korában „Raíces Flamencas” címen létrehozta első előadását, amelyben a nézők egy új dimenzióba lépett táncossal találkozhattak, aki képes volt tradicionális tudását saját innovatív zsenialitásával és önálló művészi koncepciójával ötvözni. Az előadás, melynek bemutatója a London Royal Festival Hallban történt, azonnali sikert aratott a műfaj kedvelői között, így világkörüli útra indulhatott Madridba, Barcelonába, Franciaországba és Japánba.

Farruquito azóta megfordult számos nemzetközi fesztiválon, fellépett több kontinensen, olyan díjakat szerezve, mint a legjobb flamenco táncosnak járó Premio Publico, és a 2004-es Télon Chivas-díja, vagy a nagy presztízsű ADPE-díj, amely a cigány táncok hagyományát méltóan őrző táncosoknak jár.

A Reflex4 Nemzetközi Színházi Fesztiválra jegyeket a Tamási Áron Színház jegypénztáránál, a Kulturális Szervezőirodában, illetve online a www.biletmaster.ro weboldalon válthatnak. Bővebb információk a www.reflexfest.ro oldalon.