Sepsiszentgyörgyön is próbálkoznak a lebomló hulladék külön gyűjtésével, a tervek szerint az év második felétől már háromféle szemetet szállítanak el a tömbházlakóktól. Máthé László a Tega Rt. köztisztasági vállalat igazgatója a Sláger Rádiónak elmondta, vidéken erre nincs lehetőség, de a városi magánházaktól már most is külön gyűjtik a komposztálható hulladékot, a faágakat, nyesedéket.

A tömbházak mellé az év elejétől próbaképpen három konténert tettek ki, az elképzelés szerint egyikbe a szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladék kerül, a másodikba a vegyes, míg a harmadikba a lebomló. Májusban ezeket a kukákat feliratozzák, elindítják a tájékoztató kampányt, majd elkezdik külön begyűjteni, és elszállítani a különböző gyűjtőedények tartalmát.

Hulladékgyűjtő konténerek Sepsiszentgyörgyön

Máthé László elmondta, a lécfalvi feldolgozóban már most háromfelé válogatják a szemetet, a lebomlót komposztálják és virágföldet készítenek belőle. A Tega Rt. tavaly novemberben kezdte el az új hulladékgyűjtő rendszerét, a magánházaktól minden második héten viszik el a szelektíven gyűjtött, és minden második héten a vegyes szemetet.

Négy hónap alatt azt tapasztalták, hogy Sepsiszentgyörgyön közel 30 százalékkal emelkedett a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, mintegy 27 százalékkal csökkent a vegyes hulladék mennyisége. Máthé László szerint, a lebomló hulladékkal újabb 30 százalékot ki tudnának venni a vegyesből, ezzel teljesítve a vállalást, hogy a lerakóba kerülő vegyes szemét mennyiségét 50 százalékkal csökkentik.