Külföldön tartózkodik az a férfi, akinek számláit megtalálták a Rétyi nyír természetvédelmi területen eldobott nagy mennyiségű szemétben, tájékoztatta a Sláger Rádiót Lucian Candea. A Kovászna megyei Környezetőrség vezetője szerint az érintett férfit jövő hétre idézték be és még vizsgálják az esetet, mert nem egyértelmű, hogy ő az elkövető vagy sem, másra is rábízhatta a lomtalanítást, aki végül a természetvédelmi övezetben szabadult meg a szeméttől. A főfelügyelő szerint a bírság kiszabása előtt meghallgatják a férfit, és elemzik a térfigyelő kamerák felvételeit is.

Szeméthegy a rétyi nyírben | Fotó: Hegyimentő Központ

Mint arról beszámoltunk kedden két szekérnyi hulladékot találtak a Rétyi Nyír természetvédelmi övezet területén. A szemét valószínű lomtalanításból származik, van közte régi ágynemű, kiságy és több számlát is találtak egy szomszédos faluban élő férfi nevére kiállítva.

A Kovászna megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai mellett a környezetőrség, a rendőrség és a rétyi önkormányzat képviselői is helyszíneltek, majd a Tega köztisztasági vállalat elszállította a szemetet, a számlát a rétyi önkormányzatnak nyújtják be, amit utólag behajthatnak az a szemetelőtől. A környezetőrség főfelügyelője, Lucian Candea súlyosnak minősíti az esetet, szerinte a neveltetés hiányát bizonyítja.