A zene lesz a májusban sorra kerülő Reflex színházi fesztivál középpontjában. A három évente megrendezésre kerülő sepsiszentgyörgyi színházi fesztivál idei, negyedik kiadására megújul, jelentette be a kezdeményező Bocsárdi László. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója úgy értékelte, hogy „folytatni nehezebb, mint elkezdeni” hiszen ha az idei kiadást az előzőek után mechanikusan folytatják, akkor a fesztivál kiürül, a tartalom elfárad, de ha újjászületik, új dimenziót adnak neki, azzal egy más minőségi szint jön létre. Bocsárdi László azért is szükségesnek tartja a megújulást, mert a 2009-es indulásakor a Reflex fesztivál hiánypótló volt a magyar nyelvű nemzetközi színházi fesztiválok között, de azóta rengeteg hasonló rendezvény jelent meg, így a sepsiszentgyörgyi rendezvénynek most már versenyeznie kell.

Antal Árpád polgármester, Bocsárdi László színházigazgató, Pálffy Tibor színész és Tamás Sándor tanácselnök | Fotó: Vargyasi Levente

A színházi találkozó szervezőinek legfontosabb célkitűzése, hogy érték-centrikus fesztivált hozzanak létre, amely irányt mutat mind a regionális, mind pedig az országos és határon túli színházi ízlésnek. Az idei negyedik kiadás túlmutat a társadalmi REFLEXiókon és olyan alkotásokra koncentrál, amelyek a színház magasabb (vagy mélyebb), láthatatlan dimenzióival kommunikálnak, túllépve etnikai, nemzeti, szociális és politikai szférákon. Lesznek előadások, melyek a tradicionális színházi formák élő és jelenidejű megnyilvánulásai, de olyanok is, amelyek az útkeresés vágyából születtek, a klasszikus dramaturgiát meghaladva úgy próbálják megújítani a színházat, hogy annak legősibb elemét, a zenét teszik kísérletük szervező elemévé, mutattak rá a szervezők.

Bocsárdi László bejelentette, hogy összeállt a REFLEX4 programja, még a kísérőrendezvényekről zajlanak egyeztetések. A május 4 és 16 között sorra kerülő színházi fesztivál programjába olyan alkotóműhelyek kerültek be, mint a spanyol Juan Manuel Fernández Montoya, „Farruquito” flamenco előadása, a németországi She She Pop performansz csoport-, a brit-német Gob Squad társulat-, a szlovén Kranji Prešeren Színház/Potolyi Városi Színház-, a lengyel Song of the Goat színház-, a magyarországi Örkény István Színház – József és testvérei darabja, a Katona József Színház/MASZK/FÜGE/Orlai Produkciós Iroda és a Hodworks, a romániai Piatra Neamț-i Tineretului Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház – Rosmersholm előadásai. A házigazda Tamási Áron Színház az Alice című előadását-, a helyi román társulat a Romániai napló, Sepsiszentgyörgy produkciót, míg az MStudio a Lift – boys will be boys kortárs táncszínházi előadást mutatja be.

Antal Árpád polgármester, Bocsárdi László színházigazgató, Pálffy Tibor színész és Tamás Sándor tanácselnök | Fotó: Vargyasi Levente

A Reflex Fesztivál negyedik kiadását bejelentő szerdai sajtótájékoztatón jelen volt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester valamint Pálffy Tibor, a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány elnöke. Antal Árpád elmondta, hogy a színházi fesztivált összesen 900 ezer lejjel támogatja a sepsiszentgyörgyi és háromszéki önkormányzat illetve a Laborfalvi Róza Alapítványon keresztül a magyar kormány. A színházi fesztiválról részleteket az április 5-től nyilvánossá váló http://reflexfest.ro honlapon találnak, a jegyárusítás pedig április 10-től veszi kezdetét.