Nagymennyiségű szemetet dobtak ki ismeretlenek a Rétyi nyír természetvédelmi övezet területén. A mintegy két szekérnyi hulladékra kedden egy magánszemély hívta fel a Kovászna megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ figyelmét.

Az intézmény vezetője, Leonid Moscviciov szerint előfordult már korábban is, hogy valakik a természetvédelmi övezet területén dobták el a szemetet, de ekkora mennyiségű hulladékra még nem volt példa. Az igazgató szerint a mintegy két szekérnyi szemét között van régi ágynemű, kisbaba ágy, de találtak több számlát is egy szomszédos településen élő személy férfi nevére kiállítva.

Szeméthegy a rétyi nyírben | Fotó: Hegyimentő Központ

A Kovászna megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ vezetője szerint ez alapján várhatóan beazonosítják a természetvédelmi övezetben szemetelő személyazonosságát. Szerdán a Kovászna megyei Környezetvédelmi Őrség szakembereivel közösen vizsgálják meg az esetet és várhatóan megbírságolják az elkövetőt.

Leonid Moscviviov szerint máskor is előfordult már, hogy eldobált szemetet találtak a Rétyi nyírben, de ilyen mennyiségű hulladék eldobására nem volt még példa. A szemétben talált számlák alapján az elkövetőt is sikerült azonosítani, akire borsos bírság vár.