A háromszéki rendőrség nulla toleranciát alkalmaz minden esetben, amelyben a rendőrségi etika sérül, ezért kivizsgálják a baróti rendőri-erőszak gyanúját, mondta el a Sláger Rádió érdeklődésére Nicoleta Tolvaj-Marin. A Kovászna megyei rendőr-felügyelőség szóvivője a baróti sofőr ellen elkövetett rendőri erőszak kapcsán írásban elküldött kérdéseinkre annyit válaszolt, hogy egyelőre kivizsgálják az esetet, hogy annak minden részletére fényt derítsenek.

Hozzátette: kiemelten figyelnek arra, hogy a rendőrök előírásosan viselkedjenek, tolmácsolta a parancsnokság álláspontját a szóvivő. „Nulla toleranciát hirdetünk minden esetben, ha a rendőrségi etika sérül”- mondta Nicoleta Tolvaj- Marin. Hozzátette, a belső kivizsgálás eredményéről tájékoztatják a közvéleményt.

 

Mint arról beszámoltunk, egy baróti fiatalember a Facebook közösségi oldalon hozta nyilvánosságra, hogy szombaton rendőri igazoltatás során minősíthetetlen hangnemben beszéltek vele a rendőrök, sőt bántalmazták is. Az áldozat beszámolója szerint a baróti rendőrség közelében intették le az autóját a hatóságiak. Négyen voltak, egyikük sem mutatkozott be, s nem volt rajtuk tányérsapka.

„Megkérdeztem tőlük, hogy kik ők, s ha rendőrök, miért nincs rajtuk sapka. Fel voltak háborodva, és rámtámadtak, hogy merek ilyesmiket kérdezni” – idézte fel a fiatalember. A rendőrök ezután kérték el a sofőr és a mellette ülő társa iratait, és következett az egyik – magyar – rendőr minősíthetetlen hangnemű fenyegetőzése, amit az egyik fiatalember telefonjával lefilmezett és közzétett a Facebookon.

„Nem szégyelled magad, jártatod a pofádat? Úgy kirángatlak a kocsiból, bazmeg, hogy… Nem szégyelled magadat? Pofázol?”, így fenyegetőzött igazoltatás közben a baróti rendőr. A sofőrt igazoltatást követően bekísérték a rendőrségre és megbírságolták.

A baróti fiatalember arról számolt be, hogy mivel nem beszél jól románul, nem értette a jegyzőkönyvet, ezért nem írta alá. Állítása szerint ez nagyon felbőszítette a rendőröket, egyikük a magyar rendőr megfogta a füleit, és előre-hátra ráncigálta a fejét”. Miután a fiatalember hazaért, kiposztolta a Facebook-oldalára az igazoltásukról készült felvételeket. Vasárnap az egyik román rendőr megfenyegette, hogy ezért is megbírságolják.

Vasárnap este a férfi azt írta a Facebook oldalára, hogy sokan járnak így Baróton, csak nem mernek lépni. „Én megtettem az első lépéseket. Jöjjön aminek jönnie kell, feltettem a a videót, vállalom a felelősséget. Ha könyv nélkül maradok, hát rajta! Győzzön az igazság! Vadásznak rám, mert fel mertem tenni a videót”- írja a baróti férfi.