A román zászlók hiánya miatt megbüntetett háromszéki polgármesterek megfellebbezik a prefektus által kiszabott tíz-tízezer lejes bírságot, és hangsúlyozzák a kormány térfelén pattog a labda, hogy magyarázatot adjon a kormánybiztosok ámokfutására. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi-, Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester és Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke hétfői sajtótájékoztatón értékelték ki a prefektus március 15-i ünnepségeket beárnyékoló akcióját.

Tamás Sándor emlékeztetett, hogy Viorica Dăncilă kormányfő március 15-i üzenetében méltatta az ország területén élő nemzeti közösségek közti jó együttműködést és hasonlóképpen pozitív üzenetet küldött Liviu Dragnea a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is, aki a nemzetiségek közötti békés együttélést és kölcsönös tiszteletet emelte ki. Csakhogy a napi gyakorlat itt Kovászna megyében egész mást mutatott, hívta fel a figyelmet a háromszéki tanácselnök. Hasonlóan vélekedett Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád is, aki szerint a miniszterelnök asszony és a kormánypárt elnöke is normalitást jelentő üzenetet fogalmazott meg, csakhogy erős a diszkrepancia az között amit Bukarestből üzentek és ami Háromszéken történik. Ez azért is ellentmondásos mert az alkotmányban és törvényekben is az áll, hogy a prefektus a kormány megyei képviselője, mutatott rá Antal Árpád.

Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester, Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Bokor Tibor, kézdivásárhelyi polgármester | Fotó: Kovács Zsolt

Sepsiszentgyörgy polgármestere a zászló ügyben kiszabott büntetések kapcsán három forgatókönyvet valószínűsített: egyrészt vagy az történt, hogy a kormány tudatosan kettős beszédet folytat, azaz a kormányfő és a kormánypárt elnöke baráti üzenetet küldött de ezzel ellentétes cselekedetre utasították a prefektusokat. Ha így van akkor ezt országos szinten kell a PSD és az RMDSZ között rendezni politikai eszközökkel. A második forgatókönyv szerint a kormány vezető politikusai valóban őszinte üzeneteket fogalmaztak meg ám a két székely megye prefektusai ezzel nem értenek egyet és szembe mentek saját kormányukkal és pártjukkal. A harmadik forgatókönyv szerint a prefektusok nem a kormány utasításaira cselekedtek, ahogyan azt a törvények előírják, hanem „más intézmények” utasítására cselekedtek. Antal Árpád szerint most a labda a kormány térfelén pattog, neki kell kiderítenie, hogy melyik forgatókönyv igaz a háromból, és az utóbbi két esetben a megfelelő döntéseket meg kell hozniuk, akár úgy is, hogy menesztik a két székelyföldi prefektust.

Kézdivásárhely polgármestere, Bokor Tibor emlékeztetett, hogy az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés kimondta, hogy szavatolják a nemzetiségek szabadságát, a sajtó és a gyülekezési szabadságot is. Emlékeztetett, hogy 28 éve ugyanazokat a helyeket ugyanazokkal a szimbólumokkal díszítik fel március 15-én, ezidáig nem történt az ideihez hasonló eset, most viszont „megkapták a prefektus ünnepi ajándékát”. Bokor Tibor rámutatott, hogy ő még felszólítást sem kapott és még be sem fejezték a város ünnepi díszítését, amikor megérkezett az első büntetésről szóló jegyzőkönyv. Egyébként Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármestere nevére kiállított két-két büntető jegyzőkönyvet egytől négyig számozták, vagyis ezek voltak az idei első bírságok, tehát idén ezek az ügyek voltak Kovászna megye legnagyobb problémái.

Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester, Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Bokor Tibor, kézdivásárhelyi polgármester | Fotó: Kovács Zsolt

Nem tudnak annyi bírságot kiszabni, amennyien tudunk ünnepelni”, mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint Március 15-én a háromszékiek a szívükre hallgattak és Nemzeti Ünnepünkön 90 településen szervezett 128 rendezvényen több mint 30.000-en vettek részt, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen öt-hatezer ember vett részt az ünnepségen. Hozzátette: a prefektusnak nincs törvényes alapja a büntetésre, hiszen nem az általa hivatkozott zászlótörvény, hanem a 2001/1157-es kormányhatározat alapján díszítették fel a településeket. Ez a jogszabály kimondja, hogy az országos szervezettel rendelkező nemzeti kisebbségek a saját rendezvényeiken használhatják jelképeiket. Március 15-én pedig nem Magyarország hivatalos zászlóját, hanem a magyarság jelképeivel díszítették ki a városokat.