„Azt kérem a kormánytól, a miniszterelnöktől, hogy állítsák le a Kovászna és Hargita megyei prefektusok ámokfutását” – hangsúlyozta március 15-i szatmárnémeti beszédében Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: az Európa Tanács jelentése szerint Romániában visszalépés történt a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása terén és példának a Hargita és Kovászna megyei prefektusokat hozta fel.

“Tovább hazudnak, és azt állítják, hogy itt példaértékű kisebbségi modellt építettek ki, s közben azokat a polgármestereket bünteti a kovásznai és hargitai prefektus, akik a magyar trikolór színeibe öltöztették az ünnep alkalmával településeinket. Arra kérem a kormányt, a miniszterelnököt és a belügyminisztert, hogy állítsák már meg ennek a két embernek az ámokfutását’ – nyilatkozta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök úgy fogalmazott: kiegyezésre kell jutni a román többséggel például abban, hogy március 15. mindannyiunk ünnepe, mert a szabadság is mindannyiunké, és legfőképpen kiegyezésre abban, hogy Romániának a neve román, de valójában több kisebbség, nemzetiség közös állama.