A háromszéki prefektus újabb öt-ötezer lejre büntette meg a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi polgármestereket. A két háromszéki elöljáró március 15-én kapta a második „zászlós” büntetését, áll a kormányhivatal közleményében. Sebastian Cucu prefektus ezúttal azért szabta ki a zászlótörvény alapján a legnagyobb pénzbírságot mert megállapította, hogy sem Sepsiszentgyörgy központjában-, sem Kézdivásárhely központjában nem volt a magyar zászlóval „egyenlő arányban” kihelyezve a román lobogó. Mint arról korábban beszámoltunk a két háromszéki város polgármesterét egy nappal korábban azért bírságolta meg ugyancsak öt-ötezer lejre mert nem helyeztek el román zászlókat is a magyar zászlók mellé.

Antal Árpád polgármester és az ünneplő sepsiszentgyörgyi tömeg | Fotó: Antal Árpád Facebook oldala

Sebastian Cucu az 1994/75-ös zászlótörvényre hivatkozik, amely szerint más államok lobogóit kizárólag a Román zászlóval együtt szabad kifüggeszteni és azt is csak hivatalos állami látogatás alkalmával. Már az első „zászlós” büntetést követően Antal Árpád sepsiszentgyörgyi-, és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesterek rámutattak, hogy a 2001/1157-es kormányhatározat értelmében, azon nemzeti kisebbségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel, saját rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is. A rendszerváltást követően minden Március 15-i ünnepségre kihelyezik a nemzeti szimbólumokat, és emlékeztetnek, hogy a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország zászlójával.

Március 15-ét ünneplő Sepsiszentgyörgyi tömeg | Fotó: Antal Árpád facebook oldala

Mint arról beszámoltunk a Nemzeti Ünnepet megelőző prefektusi büntetésekre reagálva Kelemen Hunor az RMDSZ szövetségi elnöke arra kérte a kormányt és a miniszterelnököt, hogy „állítsák le a Kovászna és Hargita megyei prefektusok ámokfutását”. A „zászlós” bírságok ügyében csütörtökön állást foglalt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is, aki arra szólította fel a román hatóságokat, hogy ne büntessék a magyarokat azért, mert megünneplik nemzeti ünnepüket. „Az ilyen büntetések méltatlanok egy európai uniós országhoz, és semmi közük sincs a kölcsönös tisztelethez. A magyarok semmit sem ártanak Romániának azzal, hogy ünneplik a hőseiket, ne zavarják őket ebben” – írta csütörtökön a magyar külügyminiszter.

A „zászló” ügyben kétszer is megbüntetett háromszéki polgármesterek várhatóan megfellebbezik a büntetésüket.