A sepsiszentgyörgyiek tapssal fogadták a város főterére érkező Lázár Jánost. A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter ma (csütörtökön) délben, Sepsiszentgyörgyön aláírta a Minority Safe Pack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést majd megkoszorúzta a felújított 1848-1849-es emlékművet. A Sepsiszentgyörgy főterén 16 órakor kezdődött ünnepségen Antal Árpád polgármester nyitotta meg a beszédek sorát.

“Ugye milyen szépek ezek a zászlók, milyen szépen lobognak itt a szélben?”, kezdte ünnepi beszédét Antal Árpád, amire a főtéren összegyűlt több ezer ünneplő hosszan tartó tapssal válaszolt. Sepsiszentgyörgy polgármestere – az 5000 lejes büntetést érő, várost díszítő magyar zászlókra utalva – így folytatta: vannak, akiket ez zavar, pedig ezek a zászlók százhetven évvel ezelőtt is itt lobogtak már, és a rendszerváltás óta mindig kitűzzük nemzeti szimbólumainkat március tizenötödikén. De a centenárium évében ezt a jogunkat is elvitatnák tőlünk”.

Antal Árpád leszögezte: erősek és összetartók akarunk maradni, hűségesek nemzetünkhöz és önmagunkhoz és soha nem veszítjük el a reményt, hogy álmaink és céljaink valóra válnak! Tehát legyen világos mindenki számára, hogy mi nem félünk a hatóságok fenyegetésétől!”.

Hozzátette: nekünk még mindig harcolnunk kell a nyelvünkért, a zászlónkért, azért, hogy ezt a régiót, amit a mi őseink építettek fel verejtékes munkával, ne szipolyozza ki az állam. Antal Árpád rámutatott, hogy idén van száz éve annak, hogy Erdély, s vele együtt Székelyföld Románia része lett és száz éve ez az ország mostohaként bánik velünk. Az elmúlt száz év során a román adminisztráció bebizonyította, hogy nem képes vezetni Erdélyt. Nem a kárpáton túli régiók emelkedtek fel Erdély szintjére, hanem Erdélyt züllesztették le a Balkán szintjére.

 

Antal Árpád és Lázár János a Minority Safe Pack aláírását követően | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád szerint mi erdélyi magyarok már megtapasztaltuk a betelepítési kvóták eredményét! A betelepítési kvótákat nem Brüsszelben, hanem Bukarestben találták ki, a Ceausescu rezsim alatt azzal a céllal telepítettek be tömegeket Erdélybe, hogy megváltoztassák az etnikai arányokat. Sepsiszentgyörgy polgármestere kitartást és sikert kívánt Orbán Viktornak, hogy ami velünk történt Erdélyben a betelepítési kvóták eredményeképpen, az soha ne történhessen meg Magyarországon! „Bízzunk magunkban és ne féljünk! A félelemre nem lehet jövőt építeni! Jövőt csak igenekre, csak bizakodásra, csak bátorságra lehet építeni!”, zárta beszédét Antal Árpád.

Lázár János a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter sepsiszentgyörgyi, ünnepi beszédében Herder német filozófust idézte, aki a 19. század elején azt jósolta, hogy a magyarok eltűnnek az őket körülvevő szláv, oláh és német tengerben. „Ennek ellenére ma itt vagyunk, túl Herderen, Habsburgokon, kommunista diktátorokon, külső és belső árulásokon és túl 5000 lejes prefektusi bírságokon is”, mondta Lázár János.

A miniszter kifejtette: a magyarországi liberálisok és balosok számára az erdélyi vagy kárpátaljai magyarok zavaróan közel vannak, egy-egy államhatárral odébb, ráadásul az elmúlt években még közelebb hozta őket a magyar útlevelük, sőt a szavazati joguk. Ezzel ellentétben a Fidesz kormány képviselői kevésbé vigyáznak a szájukra, de annál jobban a testvéreikre, a magyar közösség tagjaira.

„Mi azt mondjuk előrébb való a székelyföldi autonómia ügye, mint az idegen vallású, és idegen szokású gazdasági bevándorlók anyagi támogatása”, mondta Lázár János, aki szerint a budapesti ellenzéki pártoknak és a civil szervezeteknek is előbb kellene aggódniuk a Kárpátaljai magyarok felrobbantott székháza miatt, a marosvásárhelyi orvosi egyetem miatt, a római-katolikus iskola miatt, a Székely Mikó kollégium miatt, a hatósági zaklatások miatt, a bírságok, házkutatások és nyelvtörvények miatt és csak utána a magyar határőröket kővel dobáló migránsok megbüntetése miatt. Nekünk a haza minden előtt, összegzett sepsiszentgyörgyi beszédében Lázár János.

Március 15-ét ünneplő Sepsiszentgyörgyi tömeg | Fotó: Antal Árpád facebook oldala

A sepsiszentgyörgyi ünnepséget a magyar és székely himnuszok eléneklése zárta.