“Ennek az ámokfutásnak véget kell vetni” – reagált a székelyföldi polgármesterek megbírságolására szerda esti Facebook-bejegyzésében Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke leszögezte: március 15. a szabadság, a testvériség és az egyenlőség ünnepe, egymás tiszteletéről szól.

„Nem így gondolja ezt Kovászna megye prefektusa, aki helyi kiskirályt és büntetősdit játszik nemzeti ünnepünk közeledtével. Újra örömét leli abban, hogy sorra bírságolhatja Háromszék önkormányzatait. Miközben Románia azt állítja, hogy példaértékű kisebbségi modellt épített ki, közben azokat a polgármestereket bünteti a kormánymegbízott, akik a magyar trikolór színeibe öltöztették a településeket” – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

 

Mint arról beszámoltunk szerdán a háromszéki prefektus Sepsiszentgyörgy után Kézdivásárhely polgármesterét is öt-ötezer lejre büntette, de a Hargita megyei prefektus is ekként járt el a székelyudvarhelyi elöljáró esetében. Minkét prefektus azt kifogásolta, hogy a városháza nem tett román zászlót is minden magyar lobogó mellé. A kormánybiztosok a zászlótörvényre hivatkoznak, amely előírja, hogy más államok lobogóit csak Románia zászlajával együtt, kizárólag külföldi hivatalosságok látogatása, nemzetközi találkozók vagy ünnepségek alkalmából, hivatalos épületeken vagy a helyhatóságok által kijelölt köztereken szabad kitűzni.

A megbüntetett polgármesterek rámutattak, hogy a 2001-ben elfogadott 1157-es számú kormányhatározat lehetővé teszi, hogy az – országos szervezetekbe tömörült – etnikai kisebbségek rendezvényeiken használhassák saját jelképeiket.

Mutassuk meg, hogy nem engedünk a 48-ból!

Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke szerint a zászlóbüntetések miatt ellenséges hangulatban indul az idei nemzeti ünnepünk, de arra kéri a háromszékieket, hogy legyenek minél nagyobb számban a mai ünnepségeken. „A Centenárium évében valóságos boszorkányüldözés zajlik nemzeti szimbólumaink ellen, az elmúlt 24 órában Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármesterét bírságolta meg öt-ötezer lejre a Kovászna megyei prefektus, arra hivatkozva, hogy más ország zászlóját csakis a román lobogó kíséretében lehet közterületen elhelyezni”, nyilatkozta Tamás Sándor.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök. | Fotó: Kovács Zsolt

Hozzátette: „Nem tudnak annyi bírságot kiszabni, mint amennyien tudunk ünnepelni. Mutassuk meg, hogy nem tudnak megfélemlíteni, ragaszkodunk nemzeti jelképeinkhez, identitásunkhoz, ünnepeinkhez. Mutassuk meg, hogy nem engedünk a negyvennyolcból!”