A háromszéki prefektus Kézdivásárhely polgármesterét, Bokor Tibort is 5000 lejre büntette, amiért nem tett román zászlót a magyar mellé. Sebastian Cucu miután szerda reggel hasonló büntetést szabott ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterre, délutánra Bokor Tibor kézdivásárhelyi elöljárót is 5000 lejre bírságolta. A céhes város önkormányzatát előzetesen nem is figyelmeztette a zászlótörvény betartására, ahogyan azt tette Sepsiszentgyörgy esetében.

Értesülésünk szerint Kézdivásárhelyen ma (szerda) reggel kezdték feldíszíteni a várost a március 15-i ünnepségre készülve és meg is érkezett a prefektúra büntetése. Sebastian Cucu prefektus kifejti, hogy a 1994/74-es zászlótörvény értelmében más államok lobogóit kizárólag a Román zászlóval együtt szabad kifüggeszteni és azt is csak hivatalos állami látogatás alkalmával.

Bokor Tibor Kézdivásárhely polgármestere

Elegünk van abból, hogy mindig kettős a mérce. Úgy látszik, a centenárium évében, kemény év elé nézünk. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat után Kézdivásárhely is elnyerte „méltó” büntetését, amiért nem tett román zászlót a magyar mellé”, nyilatkozta Bokor Tibor. Kézdivásárhely polgármestere rámutat, a büntetés azért is érdekes, mert tíz éve ugyanazokkal a zászlókkal, ugyan azokat a helyeket díszítik fel március 15-én.

„Ezek a szimbólumaink, ragaszkodunk hozzájuk, és nem adjuk semmiért őket! A magyar szabadság ünnepén jogunk van kitenni szimbólumainkat, jogunk van szívünk szerint, érzesünk szerint ünnepelni. 170 éves a magyar forradalmat”, írja közleményében Bokor Tibor.

Nemzeti Ünnep Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi elöljáró felháborítónak tartja, hogy még mindig nincs semmi tisztelet és megdöbbentőnek, hogy még mindig nincs elfogadás, hogy képtelenek velünk együtt élni. „Elfogadhatatlan, hogy ami a tavaly még nem szúrt szemet, idén a nulladik percben kiveri a biztosítékot. Igen, a centenárium éve van. És nekünk a centenárium évében is magyar a szívünk, és mi a centenárium évében is tiszteljük azokat, akikkel együtt élünk. Kölcsönös tisztelet, ez lenne a kulcsszó. 100 év után is nagy kérés…”, nyilatkozta Bokor Tibor, aki emlékeztet , hogy Kézdivásárhely önkormányzata ki szokta helyezni a román zászlót a Gábor Áron szobor mellé, a központi ünnepség idejére. „Tettük ezt 10 évvel ezelőtt is, tesszük ezt holnap is”.