Minden magyar nemzeti színű lobogó mellé kötelezően ki kell helyezni egy román zászlót is, szólította fel a Kovászna megyei prefektúra a sepsiszentgyörgyi városházát, amely kedden elkezdte a város feldíszítését a közelgő március 15-i ünnepségre készülve. A belváros lámpaoszlopait magyar nemzeti színű szalagokkal-, a főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszítettek az 1848 – 1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

Ezt látva Sebastian Cucu prefektus kedden hivatalos felszólítást küldött a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak, amelyben emlékeztet, hogy az 1994/75-ös számú zászlótörvény értelmében más államok lobogóit kizárólag a Román zászlóval együtt szabad kifüggeszteni és azt is csak hivatalos állami látogatás alkalmával tehetik meg. A kormánybiztos arra szólította fel a városházát, hogy szerdáig tegyen eleget törvényes kötelezettségének, ellenkező esetben kénytelen lesz pénzbírságot kiróni.

Magyar nemzeti szalaggal díszítették ki Sepsiszentgyörgy belvárosát | Fotó: Kovács Zsolt

Nem engednek a 48-ból, nem távolítják el a nemzeti szimbólumokat

Sepsiszentgyörgy önkormányzata válaszában kifejti, hogy az idei március 15-i rendezvény vendége és díszszónoka dr. Lázár János, Magyarország Miniszterelnökségét vezető miniszter, az ő fogadására, kizárólag hivatalos látogatásának napján, vagyis március 15-én fogják kitűzni Románia zászlója mellé Magyarország zászlóját.

Hozzáteszik: jelenleg a városban, a március 15-i megemlékezésre készülve, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, a városközpontot magyar nemzeti színű szalagokkal, a Főteret magyar nemzeti zászlóval, néhány utcát pedig kokárdával díszítettek. „Az említett szimbólumok egyike sem Magyarország hivatalos zászlója, ugyanis a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország zászlójával”.

Antal Árpád polgármester emlékeztet: „170 éve ünnepeljük március 15-öt Erdélyben, Székelyföldön. 1989 óta minden évben kihelyezzük a nemzeti szimbólumokat. Úgy tűnik, hogy idén, a centenárium évében egyesek még ezt a jogunkat is elvitatnák”.

Az elöljáró emlékeztet: az 2001/1157-es kormányhatározat értelmében, azon nemzeti kisebbségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel, saját rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is. Ennek szellemében helyezte ki Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a magyar nemzeti színű szalagokat, kokárdákat, illetve zászlókat.

Nem zászló, hanem szalag és nem olasz hanem magyar! 

Magyar nemzeti szalaggal díszítették ki Sepsiszentgyörgy belvárosát | Fotó: Kovács Zsolt

Sepsiszentgyörgy belvárosának feldíszítése egyébként nem csak a prefektusnak szúrt szemet. A lámpaoszlopokra felhelyezett magyar nemzeti színű szalagok miatt többen is felhívták a városháza figyelmét, hogy olasz színekbe öltöztette a várost. A magyar nemzeti zászló ugyanis vízszintes és piros-fehér-zöld, miközben az oszlopokra szerelt díszek függőlegesek és zöld-fehér-piros a sorrend, akárcsak az olasz lobogó esetében.

A lakossági észrevételre válaszolva a sepsiszentgyörgyi városháza közleményben pontosított. Az szerint a kovácsoltvas oszlopokra függőlegesen elhelyezett magyar szimbólum nem zászló, nem lobogó, hanem magyar nemzeti színű szalag”.

A félreértéseket tisztázva idézik Dr. Szekeres Attila sepsiszentgyörgyi heraldikust, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet elnökét, a Román Tudományos Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága által akkreditált címergrafikust, aki szerint: „Ez nem zászló! Se nem lobogó! Ez kifeszített magyar nemzeti színű szalag. A sorrend megfelelő, mert ha az oszlopon felfelé fordítjuk, helyes sorrendben kiadja a magyar nemzeti zászló összetételét: piros-fehér zöld.”