Idén Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz a sepsiszentgyörgyi március 15-i ünnepség díszmeghívottja, jelentette be sajtótájékoztatón Antal Árpád. A város polgármestere szerint az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett idei sepsiszentgyörgyi ünnepségen a magyarországi miniszter mellett ünnepi beszédet mond még Adorjáni Dezső Zoltán, az Evangélikus Egyház püspöke.

Ünnepeljünk a főtéren!

A sepsiszentgyörgyi ünnepségsorozat már szombaton, március 10-én megkezdődött, a Gáll Lajos Futókör emlékfutásával. Ma (hétfőn) kokárdakészítő műhelyt szerveznek, szerdán ólomkatona kiállításra kerül sor a könyvtár Gábor Áron termében. Szerdán a temetőkertekben megkoszorúzzák a honvédsírokat, felavatják a felújított 1848-1849-es honvéd emlékművet, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében pedig ünnepi műsor lesz.

Március 15-én, csütörtökön délelőtt megkoszorúzzák a sepsiszentgyörgyi emlékműveket, a város keleti és nyugati részéből egyszerre indul az ünnepi felvonulás. A központi ünnepség a cserkészek és a hagyományőrző huszárok bevonulásával 16 órakor kezdődik.

Ünnepi beszédet mondanak Antal Árpád polgármester, Lázár János miniszter, Adorjáni Dezső Zoltán püspök, és az Erdélyi Magyar Ifjak szónokversenyének győztese. A Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai ünnepi műsorral készülnek. Este a Georgius és a Csíki kamarazenekarok közös ünnepi hangversenyére kerül sor.