Rendkívül hideg időjárás esetén a háromszéki hatóságok is fontolóra veszik a tanítási szünet elrendelését. Sebastian Cucu prefektus hétfőn arról számolt be, hogy összehívta Kovászna megyei készenléti bizottságot, hogy eldöntsék milyen védelmi intézkedéseket vezetnek be a narancssárga jelzésű fagyriadó idejére, ugyanakkor elrendelte a hidegnek leginkább kitett személyek, a hajléktalanok beazonosítását és védett helyre menekítését. A kormánybiztos szerint szóba került a tanítási szünet bevezetése, főként az elemi osztályok esetében.

Sebastian Cucu szerint egyelőre nem jeleztek problémás eseteket, a hatóságok felügyelet alatt tartják az eseményeket. Ha viszont tovább csökkennek a hőmérsékleti értékek akkor egyenként elemzik minden tanintézet helyzetét és esetenként elrendelhetik a tanítási szünetet is.

Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat fagyhullámra vonatkozó, narancssárga jelzésű figyelmeztetést bocsátott ki az ország területének kétharmadára. A február végén megszokottnál 10-15 fokkal hidegebb lesz. A másodfokú fagyriadó hétfő hajnali 3 órakor lépett érvénybe és csütörtök reggel 10 óráig tart. Székelyföldön a maximális hőmérsékleti értékek -12 és -8, a minimálisak -22 és -12 fok között váltakoznak.

A „kis Szibériaként” is emlegetett Bodzaforduló polgármestere, Leca Băncilă szerint a város közintézményeiben és a lakosságnál is biztosított a szükséges fűtőanyag mennyiség. Hozzátette: hozzá vannak szokva a rendkívüli hidegekhez, és biztosítani tudják a fűtést. Bodzafordulón tavaly január 10-én jegyezték a hidegrekordot, amikor mínusz 32 Celsius fokot mutattak a hőmérők higanyszálai. Akkor néhány napra bezárták a tanintézményeket.

Az ország leghidegebb térségében, Bodzafordulón hivatalos mérések szerint 2005 február 8-án mérték a hidegrekordot, mínusz 35,8 Celsius fokot.