Sepsiszentgyörgy gasztro-turisztikai térképét készíti el a Kovászna Megye Tanácsa által működtetett turizmusfejlesztési egyesület. Grüman Róbert a háromszéki önkormányzat alelnöke a Sláger Rádiónak elmondta: az egyesület biztosítja a térkép nyomtatásának költségeit, ám azt a vendéglátósok kell azt megtöltsék tartalommal.

Tervek szerint minden étterem a specialitását, vagy a legjobb fogását ajánlhatja ezen a gasztro-turisztikai térképen. A Sepsiszentgyörgyre látogató turista ebből megtudhatja, hol találja meg a legjobban elkészített csülköt, a legízletesebb hamburgert, vagy gulyást, pacallevest. Erről az étterem tulajdonosok kell erről egymás között megegyezzenek – részletezte Grüman Róbert.

Grüman Róbert a háromszéki önkormányzat alelnöke

Hozzátette, nem az egész éttermet, vagy annak a teljes étlapját népszerűsítik, hanem egy kiemelt fogást, és az elvárásuk, hogy az bármikor megtalálható legyen a vendéglő kínálatában.

Az alelnök kifejtette, saját tapasztalatából tudja, hogy ha elutazik, akkor a gasztronómiában is szereti felfedezni azt a tájegységet, ebben segítenének a Sepsiszentgyörgyre látogatóknak is, ezért is szeretnék, ha minél több hagyományos étek kerülne fel a térképre. A tervek szerint, ha a sepsiszentgyörgyi vendéglátósok megegyeznek, akkor egy- két hónapon belül a turisztikai információs iroda ezzel a térképpel is segíthet a turistáknak.

Február 15-én Háromszék több vendéglőjében is megszervezik a Falánk csütörtök akciót. Ennek lényege, hogy a hamvazószerdát követő napon, az akcióban, résztvevő éttermekben 50 százalékkal olcsóbban lehet étkezni. Cél, hogy a kulturált étterembejárást népszerűsítsék. Sepsiszentgyörgyön is több étterem várja ma kedvezményekkel a vendégeit, az a la carte kínálatból biztosítanak 50 százalékos kedvezményt, de van ahol Falánk csütörtökös menüsort állítanak össze, vagy svédasztalos kínálattal rukkolnak elő. Háromszéken tíz sepsiszentgyörgyi és egy kökösi vendéglátóipari egység csatlakozott. A korábbi évek tapasztalata szerint, ilyenkor 95 százalékban megtelnek az éttermek, ilyenkor általában azok is kihasználják a kedvezményt, akik máskor házhoz rendelik a fogásokat. Ugyanakkor jellemző, hogy nem a megszokott fogásokat kérik, kipróbálják a drágább, de különleges ételeket, így a rendezvény jó alkalom arra, hogy a vendéglők megismertessék a specialitásaikat.