Biztosítás nélkül maradhat, akinek nincs nevére írva az autó! Az új bonus-malus rendszer miatt akinek több autó van a nevén és egyikkel balesetet okoz, a másikra is nagyobb biztosítást fizet, hívta fel a figyelmet Lőrincz Lehel.

A sepsiszentgyörgyi Transilvania Bróker Biztosító ügyvezetője szerint ez a rendszer a több autóval rendelkező magánszemélyek esetében első körben árcsökkenéshez vezetett, hiszen az összes járműre a legmagasabb bonus kategóriába eső autó kedvezményét számolták. Ez viszont visszafele is igaz, vagyis ha az egyik autó balesetet okoz, akkor a károkozási pótdíjat a tulajdonban lévő összes járműre kiszabják, így akár 180 százalékkal is megnőhet az RCA-kötvény összege.

Lőrincz Lehel a Transilvania Bróker Biztosító ügyvezetője | Fotó: Kovács Zsolt

Lőrincz Lehel szerint azok járhatnak pórul akik eladták az autót de nem íratták át az új tulajdonos nevére, hiszen ha az balesetet okoz, akkor a régi tulajdonos arra ébredhet, hogy jelentősen többet kell fizetnie a kötelező biztosításért. Ilyenkor joguk van magyarázatot kérni a biztosítótól, mondta a biztosítási szakember, aki szerint az új tulajdonost a régi gazda beperelheti és kártérítést követelhet, illetve borsos büntetés fenyegeti azt a biztosítót is, aki a régi tulajdonos adatait, annak tudta és belegyezése nélkül felhasználta az RCA kötvényhez.

Legjobb megoldás ha nevükre íratják az autót vagy ha felkeresik a régi tulajdonost, aki írásos beleegyezést ad, hogy nevére megköthető az RCA biztosítás, de ezt várhatóan kevesen vállalják, hiszen nagy a kockázata.

A sepsiszentgyörgyi Transilvania Bróker Biztosító ügyvezetője szerint a céges autók esetében a bonus-malus rendszert csak az adott járműre számítják nem az egész flottára. A céges autók esetében is fennáll a biztosítás díjának növelése, ha ugyanis túl sok balesetet követnek el a céges autókkal, a biztosító magas kockázatú ügyfélnek minősítheti a vállalkozást. Ezt meg kell indokolnia és a pótdíjazáshoz előzetesen meg kell szereznie a Biztosítási Felügyelet (ASF) jóváhagyását, magyarázta Lőrincz Lehel.