Kompromisszum született a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban az idei Pro Urbe díjak odaítéléséről. Idén nem egy hanem két személynek ítélik oda a díjat, várhatóan egyet magyar a másikat egy román nemzetiségű személy kapja meg. Mint ismert az elmúlt években parázs vita előzte meg a Pro Urbe-díj odaítélését, mivel az önkormányzat úgy döntött, évente csak egy személy kaphatja meg a város legrangosabb elismerését, így négy éve a román közösség jelöltjének esélye sem volt Pro Urbe díjat kapni.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat keddi ülésén Antal Árpád polgármester bejelentette, hogy a díj odaítélésének szabályzatán nem módosítanak, de idén megoldják, hogy két személy kapja meg a Pro Urbe díjat. Hozzátette, hogy az elmúlt években olyanok is kaptak Pro Urbe díjat, akik nem a teljes sepsiszentgyörgyi közösség érdekében tevékenykedtek, korábban például Stela Buda pedagógus jelölését elfogadták, holott magyarellenes megnyilvánulásai miatt díjazása vitatott.

Sepsiszentgyörgyi városháza

Rodica Pârvan szociáldemokrata párti önkormányzati képviselő enyhén gyanúsnak minősítette, hogy idén két személy kaphatja meg a Pro Urbe díjat, de nem módosították a szabályzatot. Aggasztja, hogy jövő évig gondolkodnak a szabályzat változtatáson, így hosszú távra nincs megoldva a probléma. Hozzátette, örül annak, hogy idén a román közösség is odaítélheti a Pro Urbe díjat annak a Ioan Cucu ortodox lelkésznek, akit már három éve jelölnek erre az elismerésre.

Rodica Pârvan kérte, hogy az idei díjak odaítéléséről szóló tanácshatározatba foglalják bele, hogy jövő évig módosítják a szabályzatot. Válaszul Antal Árpád polgármester rámutatott, hogy egy szándékot nem lehet belefoglalni a határozatba.