Egyre több turista ül repülőre, leáldozóban a buszos kirándulás. Személyes okok is befolyásolják a turisták döntéseit, ha valaki fél a repüléstől inkább közelbe megy nyaralni, de olyan is van, aki menet közben szeret nézelődni ezért inkább autóval utazik, mutatott rá Joós Ștefan a sepsiszentgyörgyi Sun Travel utazási iroda vezetője.

Az Országos Statisztikai Intézet azt közölte, hogy az elmúlt év első tizenegy hónapjában 1,4 millió román állampolgár utazott külföldre, csaknem 20 százalékkal több, mint az előző esztendő azonos időszakában. A statisztika szerint 70 százalékuk autóval vagy busszal hagyta el az országot.

László Endre a turisztikai irodákat tömörítő egyesület (ANAT) regionális alelnöke szerint azért megtévesztő a statisztika, mert a határt átlépők között sokan vannak, akik külföldre telepedtek és évente többször hazautaznak. László Endre szerint ha Moldva irányába tartó olasz rendszámú autókat látunk, az nem azt jelenti, hogy ellepték a térséget az olasz turisták, hanem hazafele tartanak a moldvaiak.

Szerinte a fapados társaságok elérhető árú ajánlatainak köszönhetően a turisták egyre inkább repülővel utaznak. Ez alól kivétel a jelenleg zajló síturizmus, hiszen az autóba könnyebben elfér a felszerelés, amiért repülővel sokat kellene fizetni, ezért például az osztrák síparadicsomokat személygépkocsival közelítik meg.