Az elmúlt öt évben megkétszereződött a törvénytelen tanácshatározatok, polgármesteri rendeletek száma Háromszéken, vonta meg a mérleget a prefektúra. A közigazgatásban dolgozók szerint a prefektusok túlbuzgók hiszen semmi sem szab gátat az akadékoskodásuknak.

A prefektúrák ugyanis nem tartoznak felelősséggel, ha a bíróságon mégis kiderül, alaptalanul támadták meg a határozatot. Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus szerint míg 2013-ban a helyi tanácsok nyolcvan törvénytelennek minősített jogszabályt bocsátottak ki, tavalyra ezek száma 184-re emelkedett, ami a megyében meghozott helyi határozatok 1 százalékát jelenti.

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint túlbuzgóság és kettős mérce tapasztalható a prefektúrák tevékenységében, elsősorban a magyar önkormányzatokat, és a nem szociáldemokrata párti polgármesterek által vezetett településekre figyelnek kiemelten.

Az elöljáró szerint ez a más ellenőrző szervek, például a Számvevőszék, vagy Kovászna megyében a fogyasztóvédelmi hivatal esetében is kimutatható. Antal Árpád nehezményezi, hogy az ellenőrző szerveknek nincs semmi felelősségük, így keresik, hogy mibe tudnak belekötni, majd utólag nem kell igazolniuk, ha hibáztak.