Háromszéken is óriási az érdeklődés az „ingyen malac” program iránt, ami viszont nem éri el a célját, ha nem változtatnak az állategészségügyi törvénykezésen. A Mezőgazdasági Minisztérium január 16-án indította el az őshonos managlica és báznai sertések tenyésztéséről szóló támogatási programot, amelynek révén legkevesebb kettő, legtöbb tíz malacot adnak a gazdáknak, akik vállalják, hogy minimum 130 kilósra hizlalják majd az állomány felét húsfeldolgozóknak, vendéglőknek értékesítik élő súlyban, kilogrammonként 11 lejes áron, a többit szabadon felhasználhatják. A tenyésztők pedig darabonként 250 lejes támogatást kapnak a tíz kilósra nevelt malacok után.

Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos | Fotó: Kovács Zsolt

Az érdeklődőknek január 16-tól számítva 90 napjuk van, hogy a Mezőgazdasági Igazgatóságon benyújtsák igénylésüket. A programnak több buktatója is van. Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos szerint az érvényben lévő szabályzás szerint csak engedélyezett vagy bejegyzett farmok részesülhetnek a programban – ebből megyénkben 5 van –, így ha nem változtatnak a szabályozáson a magánszemélyek kiesnek a kedvezményezettek köréből.

Könczei Csaba a Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint jelezték a szaktárcának, hogy akadályba ütközik a program, így elképzelhető, hogy az áprilisi határidőig változtatnak a feltételeken. Háromszéken 600 egyedre tehető a mangalica állomány, de csak 60 törzskönyvezett.