Elektromos buszokkal fejlesztik a sepsiszentgyörgyi közszállítást. Az önkormányzat idei prioritása a tömegközlekedés korszerűsítése, ezért uniós támogatásból elektromos buszokat vásárolnak – jelentette be Antal Árpád. A polgármester szerint 15-20 autóbusz beszerzését tervezik, és egyben fejlesztik a szolgáltatást, hogy minél többen váltsanak saját járműről a tömegközlekedésre.

A menetrend és a járatok útvonalát is módosítani fogják, hogy minél sűrűbben és kiszámíthatóan közlekedjenek a városi buszok. Jelenleg évente 800 ezer utazást bonyolít le a Multitrans közlekedési vállalat, de több magáncég a nagyvállalatok alkalmazottait szállítja, így egymilliós lehet az éves utaztatások száma.

Elektromos autóbusz | Illusztráció: JNSZ

Sepsiszentgyörgy 21 millió eurót hívhat le a tömegközlekedés útvonalainak felújítására, a bicikliutak kiépítésére, elektromos és hibrid buszok vásárlására, a gyalogosforgalom könnyítésére. Tóth Birtan Csaba alpolgármester szerint az uniós támogatásból az elektromos buszok mellett új buszmegállókat építenek, ezeket elektromos kijelzővel látják el, a közszállítási vállalatnak pedig új székházat terveznek.

Tittesz Zoltán a Multitrans közszállítási vállalat igazgatója szerint jelenleg naponta átlag tíz busz közlekedik a város utcáin, de gépparkjuk elavult és azért nem költöttek fejlesztésre, mert az uniós kiírásra vártak.