Háttéregyezségek és kartellezés miatt bírságolt az elmúlt évben az Országos Versenyhivatal, számolt be Árkoson tartott sajtótájékoztatón Bogdan Chirițoiu a hivatal elnöke. Az intézmény elnöksége a háromszéki településen tartotta évértékelő ülését, a helyi közigazgatási vezetőkkel is találkoztak.

Bogdan Chirițoiu elmondta, tavaly 25 millió euróra róttak ki bírságot. Példaként említette a hazai áramszolgáltatókat, amelyek elektromos eszközöket vásároltak drágábban, miután háttéralkukat kötöttek, a szolgáltatókat 15,8 millió euróra bírságolták, most elemzik annak a lehetőségét, miként kompenzálják az ügyfeleket, akikkel a magasabb összegű villanyszámlákkal megfizettették a pluszkiadásokat.

Bogdan Chirițoiu a Versenyhivatal elnöke. Kivizsgálják a háromszéki háttéralkuk lehetőségét. | Fotó: Kovács Zsolt

A Versenyhivatal elnöke szerint Kovászna megyéből tavaly nem volt bejelentés, ám a mostani kiszálláson tudomásukra jutott információk alapján, kivizsgálják annak a lehetőségét, hogy egyes ágazatokban a vállalkozók egyeztetnek a bérek alacsonyan tartásáról. Antal Árpád polgármester szerint ezt a témát négyszemközti beszélgetésükkor ő is jelezni kívánta a Versenyhivatal elnökének. 

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere felvetette, hogy a versenysport finanszírozására kell megoldást találni, hiszen a törvény értelmezhető, és meg kell előzni, hogy az ellenőrzőszervek fogást találjanak az önkormányzatokon a sportklubok finanszírozása miatt.

A Sláger Rádió érdeklődésére a Versenyhivatal elnöke elmondta: az intézmény – consiliulconcurentei.ro – honlapján van lehetőség névtelenül bejelenteni a visszaéléseket, illetve törvény szerint immunitást tudnak biztosítani és felmentik a büntetés alól azokat a vállalkozásokat, amelyek részt vettek ugyan törvénytelen piaci versenyhelyzetet kialakító cselekedetekben, de információkat szolgáltatnak az ügy leleplezése érdekében.