Minden idők egyik legjobb tornásza előtt tisztelegnek Sepsiszentgyörgyön a magyar kultúra napján. A zágoni születésű, világ- és négyszeres olimpiai bajnok Szabó Katiról Csinta Samu írt „életregényt”, amelyben elsősorban a tornász emlékeit idézik fel, de számos tanú is megszólal. „Az ötödik szer – Szabó Kati életei” című magyar és román nyelvű könyvet ma (hétfőn) 18 órakor, Szabó Kati ötvenedik születésnapján mutatják be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban a „főszereplő” és a szerző jelenlétében. A székelyföldi sport egyik legjelentősebb képviselője és a könyv szerzője két nap múlva Budapesten is bemutatja a könyvet.


Szabó Kati világ- és olimpiai bajnok tornász | Fotók: Vargyasi Levente

Csinta Samu a Sláger Rádiónak elmondta, hogy Szabó Kati életregényéből kiderül, hogy gyerekkorában „Utcakatinak” becézték, hiszen hiányzott belőle a veszélyérzetet hordozó gén, óvodáskorában energiabombaként állandóan ugrált, kapuláb tetejére épített babaházat. Kovásznai tanárnője hamar felismerte, hogy ő már képtelen rajta fejleszteni, ezért édesanyja már hatéves korában beadta az onyesti „tornakombinátba”, bár egy árva szót nem beszélt románul. A könyvben szó esik arról, hogy miként vezetett az útja az éhezésekből álló fogyókúráktól és a pokoli edzésekből álló hétköznapokon át az 1983-as budapesti világbajnokságig, ahol csárdásra táncolva/tornászva hódította meg a zsűrit és a közönséget majd eljut a tornászvilág tetejéig a Los Angeles-i olimpiáig, ahol négy aranyérmet szerez.

Csinta Samu tavaly tavasszal kezdte el a dokumentálódást és a beszélgetéseket Szabó Katival és életpályája tanúival, amely alapján összeállt a könyv, amelyet a tornász 50. születésnapja alkalmával mutatnak be Sepsiszentgyörgyön. A szerző szerint bár a könyv elsősorban Szabó Kati emlékeit idézi fel, de mivel gyerekkoráról alig vannak emlékei, azokat idősebb nővére, Zita révén elevenítik fel, de megszólalnak tornászkollégák, edző, étkezési asszisztens, barátok vagy az a csángó néni, aki az onești-i „tornászkombinátban” magyarul szólt a románul nem beszélő hatéves kislányhoz és megpróbált anyja helyett anyja lenni.

Az ötödik szer – Szabó Kati életei

A Háromszék Vármegye Kiadó által finanszírozott kitűnő nyomdai minőségben kiadott „Az ötödik szer – Szabó Kati életei” című könyv arra is rámutat, hogy miként működött anno a háttérben világot meghódító romániai torna, milyen pokoli munkát végeztek a tornászlányok a siker érdekében. Erre jellemző példa, hogy Szabó Katit, edzője Károlyi Béla odatette, hogy több rend tréningbe öltözve, egy külön teremben szaladjon, hogy leadjon néhány grammot, ám ott felejtette és Kati órákon át futott, míg valaki rátalált és szólt, hogy hagyja már abba. Bár átnevezték Ecaterina Szabo-nak, hogy román lehessen, meghamisították születési adatait, lefagyasztották a talpát, hogy lábra tudjon állni, a háromszéki tornászlány mindig csak arra koncentrált, hogy a tornagyakorlatai tökéletesre sikerüljenek. 

Video: Szabó Kati a Los Angeles-i olimpián

A szerző szerint a Szabó Kati könyv túlmutat egy sportpályafutás időrendi felsorakoztatásán, hiszen benne van a tornász élete, személyiségének alakulása és az is, hogy mivel járt, hogy hatéves kora óta nem élt a családjával és amikor többszörös olimpiai és világbajnokként belépett a civil életbe, rádöbbent, hogy a tornán kívül semmihez sem ért. Szabó Kati 1987-ben vonult vissza, 1990 óta Franciaországban él, de kupái és érmei egy részéből zágoni szülőházában rendeztek be kiállítást és neve a legnagyobb tornászoké mellett szerepel az ”International Gymnastics Hall of Fame” dicsőségtábláján. A zágoni iskola és a sepsiszentgyörgyi spotcsarnok a Szabó Kati nevét viseli.