A Tamási Áron színház nagytermében válogatott zenei művekkel, klasszikus, népi és pop előadásokkal ünnepelték a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását. Gáj Nándor, a Népiskola vezetője felidézte, hogy 1968-ban az akkori kultúrbizottság által kiadott határozat révén jött létre a művészeti és népiskola, ahol ötven év alatt jóval több mint 4 000 diák tanult hangszeren muzsikálni, énekelni, több mint 200 tanár munkájának köszönhetően.

Gáj Nándor a Művészeti és Népiskola igazgatója | Fotók: Kocsis B. János

A Népiskola fél évszázados tevékenységét olyan szakemberek nevei is fémjelezték, mint Kónya Ádám, Szilágyi Zsolt. Az elmúlt pár év során a tevékenységünk bővült, a képzőművészeti, színházi oktatás mellé az intézmény a felnőtt-, illetve szakoktatásban is elkezdett tevékenykedni.

Eötvös Rémusz őrkői népdal énekes

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke szerint a megyei önkormányzat fenntartásában működő oktatási intézmény az elmúlt évtizedekben nemcsak a tanítás, hanem a nevelés, a népi kultúránk fenntartásának az ügyét is vállalta, szem előtt tartva a közösség igényeit, valamint az egyéni fejlesztés lehetőségét. Hozzátette, hogy a népiskolának a régió munkapiacának változásaira is kell reagálnia. Például célként tűzték ki, hogy egyre több turista számára vonzóvá tegyék a térséget. A népiskola felnőttképzési programja révén pincér, szakács és barista tanfolyamokat szerveztek.

A színházban megszervezett ünnepségen fellépett az iskolában tanárként dolgozó Ráduly Botond Manó, a miniSnaps gyerekkórus, a Voces női kar, zámos egyéni számmal jelentkező diák, valamint a Ticușan János által vezetett SPAM! Zenekar is.