Négy évig tartó teljeskörű felújítás után, csütörtökön nyitják meg a 25 millió lejből Székelyföld legkorszerűbb múzeumává alakított sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot. A Kós Károly által tervezett főépületben új szemléletű és a témákat újszerűen tálaló kiállítások várják a látogatókat, míg a múzeumkertben dendrológiai parkot alakítottak ki, ahol koncertszínpadot is elhelyeznek.

A legnagyobb határon túli magyar közgyűjteménynek otthont adó, Kós Károly által tervezett épületegyüttest új szemléletű, „élő múzeummá” alakították amit a minőségi időtöltés helyének is szánnak, fogalmazta meg a megnyitó előtti bejáráskor Vargha Mihály. Az igazgató szerint a Székely Nemzeti Múzeum korszerűsített épületében a 30 százalékkal megnövelt kiállítóteret multimédiás eszközökkel teszik vonzóvá a fiatalok számára, az újranyitott kápolnában egyházi házasságkötések, a dendrológiai parkká alakított kertben szabadtéri koncertek, családi rendezvények lesznek.

Székely Nemzeti Múzeum parkja | Fotó: Kocsis B János

“Ez nemcsak egy épület, nemcsak egy múzeum, hanem a székely nemzet múzeuma, és erre rendkívül büszkék vagyunk” – jelentette ki Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnöke felidézte, hogy a Kós Károly által megálmodott ingatlan építésekor, 1912-ben helyi munkaerőt és helyi építőanyagot használtak és most a felújítás tervezője és kivitelezője is helyi cég volt. Ezúttal sikerült megvalósítani több Kós Károly által megálmodott, de eddig meg nem valósult elemet mint a bejárati kaput, a múzeumkerti lápatesteket és a kutat.

A 2019 óta zajló munkálatok során rehabilitálták és modernizálták a több mint 110 éves főépületet, amelyben mintegy 30 százalékkal növelték a kiállítótereket és látogathatóvá tették a raktárhelyiségeket, így láthatóvá válnak olyan műtárgyak, amelyek eddig nem voltak közszemlére helyezve. Az egykori múzeumőri lakásban és az adminisztratív épületben gyermekpavilont, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak megfelelő teret alakítottak ki, illetve kutatói laboratóriumokat, restauráló műhelyeket is létrehoztak és egy játszóteret is berendeztek.

A felújítás nem csak az ingatlanokat érintette, hanem a múzeumkertet is, ahol 1600 fajta őshonos növény telepítésével dendrológiai parkot rendeztek be, koncertszínpadot is állítanak, illetve amfiteátrumot hoztak létre, sorolta Vargha Mihály. A Székely Nemzeti Múzeum igazgatója szerint a következőkben a szomszédságában levő romudvart is hasznosítják, oda adminisztratív épületet húznak fel.

Vargha Mihály szerint „élő múzeumot” alakítanak ki hiszen az a korábbi, hagyományos formájában inkább az idősebb nemzedék igényeinek felelt meg ezért nyitnak a fiatalok irányába, különben néhány évtized alatt megcsappan a látogatottságuk. A korszerűsített múzeumban több multimédiás eszközt is beszerelnek, illetve új szemléletű kiállításokat mutatnak be. A digitális tartalmakkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal szeretnék a gyerekeket érzékennyé tenni a múlt iránt.

A Székely Nemzeti Múzeum csütörtökön 17 órától, a megnyitó alkalmával két új tárlattal várja a látogatókat. A Géniuszok a hősök mögött című tárlat új megközelítésben, közösségi szempontból mutatja be a háromszéki önvédelmi harc megszervezését. A kiállítás célja, hogy megjelenítse a szabadságharc háromszéki eseményeit, hadiiparának megszervezését, a forradalom hátországának történéseit, a hősök mögötti hétköznapi géniuszokat, az önfeláldozó közösséget, és kidomborítsa a női szerepeket is.

A Mérföldkövek című tárlat pedig a múzeumalapítástól napjainkig villant fel egy-egy érdekességet a több mint 110 éves közgyűjtemény életéből. Emellett megnyílnak a képzőművészeti, természetrajzi, néprajzi, történelmi részlegek és időszakos tárlatként egy Kós Károly-kiállítás is látogatható.

A felújított múzeum csütörtöki megnyitóján a vendégeket Tamás Sándor megyei tanácselnök, Vargha Mihály múzeumigazgató köszönti. Kurátori tárlatvezetést Tóth-Bartos András történész tart. A múzeumkertben Herczeg Ágnes kalauzolja végig a vendégeket. Közreműködik: Dombi Rózsa néptáncos.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum a romániai magyar közösség egyik legreprezentatívabb művelődési intézménye. Ugyanakkor több intézmény is tartozik az alárendeltségébe, így az Erdélyi Magyar Művelődési Központ, a Magma kortárs kiállítótér, a csernátoni Haszmann Pál múzeum, a kézdivásárhelyi Incze László céhtörténeti múzeum, a zabolai Csángó múzeum, a baróti Erdővidék múzeuma és a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő képtár.