Székelyföldön idén 18-20 százalékkal adtak le több magyarországi levélszavazatot mint négy évvel ezelőtt és Háromszéken 5O százalékkal többet gyűjtöttek mint a korábbi választások alkalmával, értékelte Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ helyi elnöke ugyanakkor rámutatott: nem a határon túli szavazatok biztosították a Fidesz-KDNP kétharmados többségét, ám a határon túli magyarok szavazatai két mandátumot eredményeztek a kormánypártoknak, ami ráadásnak tekinthető, hiszen anélkül is meglett volna a kétharmados alkotmányozó többség.

Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke szerint a levélszavazatok 2 mandátumot hoztak a Fidesz-KDNP pártszövetségnek és ebből 1 mandátumot Székelyföld tett hozzá. Megköszönte mindazoknak, akik szavaztak és az RMDSZ mintegy 120 munkatársának, akik Kovászna megyében a magyarországi választások lebonyolításán dolgoztak. A Fidesz-KDNP eredménye azért tekinthető történelmi győzelemnek, mert száz év alatt Európában egyszer sem fordult elő, hogy egy alakulat egymás után négy alkalommal kétharmados többséggel győzzön, véli Tamás Sándor.

Nagyon sok az érvénytelen szavazat!

Antal Árpád arra mutatott rá, hogy a levélszavazatok 15 százaléka volt érvénytelen, vagyis 50 ezer szavazat veszett el, ami még egy mandátumot jelenthetett volna a Fidesz-KDNP-nek. A sepsiszentgyörgyi elöljáró úgy tudja, hogy az érvénytelen szavazat leggyakoribb okai abban álltak, hogy sokan az azonosító nyilatkozatot a szavazólappal együtt betették a kis borítékba vagy nem ragasztották le a szavazólapot tartalmazó kis borítékot, vagy romániai személyi számot adtak meg az azonosító nyilatkozatban.

Erdély a szabad választás földje!

Antal Árpád úgy értékeli: kudarcot vallott a baloldal próbálkozása, hogy utolsó száz méteren egymás ellen uszítsa a magyarokat. „Megvádolták a határon túli magyar szervezeteket, hogy diktatórikus módon próbálunk szavazatokat gyűjteni, hogy az erdélyi magyar közösséget felkínáltuk a magyar kormánynak”, mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró aki szerint Erdély a szabad választás földje.

Mindenki szabadon dönt, hogy akar vagy sem magyar állampolgár lenni, ezután eldöntheti regisztrál vagy sem a választási névjegyzékbe, ezek után azt, hogy él vagy sem a szavazati jogával, és végül, eldöntheti kire szavaz. Ennél több döntési szabadságot nem lehet biztosítani. Kikérem mindazok nevében, akik szavaztunk, hogy megbélyegezzenek bennünket” – nyilatkozta Antal Árpád.

Provokáció volt a jeddi szavazatégetés

Antal Árpád diverziónak és provokációnak minősítette a Marosvásárhely melletti Jedden talált félig elégett levélszavazatokat. Véleménye szerint ezzel az volt a cél, hogy kompromittálják a határon túli levélszavazás intézményét és közvetlen a választások előtt mozgósítsák a baloldali szavazókat. Amikor viszont kiderült, hogy egy magyarországi baloldali portál már február elején elkezdte írni az erről szóló hírt, akkor még a magyarországi ellenzékhez közeli újságírók is megkérdőjelezték a jeddi történet valódiságát, mutatott rá Antal Árpád, aki abban bízik, hogy a román hatóságok azonosítják a tetteseket.