A szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetsége (AUR) parlamenti jelenlétét nem szabad minimalizálni és folyamatosan figyelni kell amit a párt képvisel, mert az a mélyállam egy részének hivatalos álláspontja is, fejtette ki Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón felidézte, hogy az elmúlt napokban több olyan elemzés is készült, amelyek arra mutatnak rá, hogy az AUR párt „laboratóriumban” jött létre és többen hangsúlyozták, hogy ezt a „laboratóriumot” nem Oroszországban kell keresni hanem Romániában. Antal Árpád szerint mások mellett Iulian Fota a SRI akadémiájának volt vezetője, Dan Tăpălagă a G4 Media elemzője és Alina Mungiu-Pippidi politikai elemző is azt sugallták, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetsége (AUR) a román mélyállam egy részének kreációja.

„Ha igaz amit ezek a sok információval rendelkező elemzők mondanak, akkor figyelemmel kell követni, hogy milyen véleménye lesz az AUR pártnak sorsdöntő kérdésekről, hiszen az gyakorlatilag a mélyállam egy részének hivatalos álláspontját jelenti”, fejtette ki Antal Árpád, aki emlékeztetett, hogy a mélyállam évek óta próbál beleszólni a politikába, manipulálja a politikai döntéseket, ami egyáltalán nincs rendben.

Antal Árpád
Antal Árpád polgármester | Fotó: Facebook

Romániában az lenne legfontosabb a politikai döntések visszakerüljenek a parlamentbe, hiszen a politikusokat le lehet váltani míg a mélyállamot nem. Hozzátette: ezek a háttér rendszerek abban voltak érdekeltek, hogy lerombolják a parlament hitelét, mert ezáltal a kevésbé átlátható intézmények tudtak politikai döntéseket befolyásolni, mondta Antal Árpád, aki szerint nyilván a politikusok is gazdagon tettek azért, hogy a parlament bizalmi indexe 10 százalék körülre süllyedt.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró felidézte, hogy ez a jelenség Traian Băsescu államfő regnálása alatt szabadult el. „Sok mindent elárul a román társadalomról, hogy az országot tíz évig vezető volt államfő pártja, vagy két volt miniszterelnök – Victor Ponta és Călin Popescu Tăriceanu – pártja nem jutott be a parlamentbe. Antal Árpád szerint ennek oka az is, hogy a lakosság irreális elvárásokat fogalmaz meg a politikusokkal szemben, csodákat várnak el tőlük, így egyszer felemelik majd földbe döngölik őket.