Iskolakezdés után felerősödhet a koronavírus fertőzés közösségen belüli terjedése, vagyis a gyerekek elkaphatják egymástól a vírust, hazavihetik és megfertőzhetik családtagjaikat, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója szerdai, online sajtótájékoztatón kifejtette: aggasztja az iskolakezdés, amely újabb kihívás elé állítja az egészségügyi ellátást, mivel várhatóan megnő a koronavírus fertőzöttek száma, illetve az eddiginél több járványtani vizsgálatra lesz szükség.

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató leszögezte: az iskolakezdéssel járó veszély ellenére úgy véli, hogy az óvodák és iskolák meg kell nyissák kapuikat a tanulók előtt ám fokozott elővigyázatosságra int mindenkit! András Nagy Róbert szerint egy tíz évesnél kisebb gyerektől nehezen elvárható, hogy tartson távolságot barátaitól és folyamatosan viseljen védőmaszkot, emiatt elkaphatja és behurcolhatja a vírust a családjába. Meglátása szerint a szülők és a pedagógusok kell majd fokozottan odafigyeljenek, hogy a gyerekek betartsák az óvintézkedéseket és ne engedjék közösségbe azokat, akiknek koronavírusra utaló tünetei vannak, ezzel csökkentsék a fertőzés kockázatát.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert arra is rámutatott, hogy tanévkezdéskor – miután a gyerekek fél év után visszakerülnek a közösségbe megjelennek majd a felső légúti megbetegedések is ám ez nehezíti az orvosok helyzetét, mivel a tünetek hasonlítanak a koronavírus fertőzöttekéhez. Szerinte a háziorvosokra és a közegészségügyi szakemberekre nagy feladat hárul, hogy fel tudják állítani a differenciált diagnózist azaz meg tudják különböztetni a felső légúti megbetegedést a koronavírus fertőzéstől.

Most súlyosabb lefolyású a fertőzés mint a járvány elején volt!

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója szerint az tapasztalható, hogy jelenleg súlyosabb állapotban kerülnek kórházba a koronavírus fertőzöttek mint ahogyan történt a járvány elején, március-áprilisban. Egyre több fertőzöttnél alakul ki súlyos tüdőgyulladás ezért intenzívebb ellátásra szorulnak. András Nagy Róbert ezt azzal magyarázza – a járványtani vizsgálatok azt igazolják -, hogy az érintett betegeknél már akár hetekkel korábban jelentkeztek a tünetek, azaz a láz, a köhögés ám nem fordultak orvoshoz egész addig míg állapotuk nem súlyosbodott. Emiatt egyre többen kerülnek közepesen súlyos vagy súlyos állapotban kórházba.

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg 50 koronavírus-fertőzéssel azonosított beteget kezelnek, közülük hárman vannak nagyon súlyos és harmincnyolcan közepesen súlyos állapotban, legtöbbjüknél tüdőgyulladást diagnosztizáltak. András Nagy Róbert szerint az egészségügyi minisztérium legutóbb augusztus 12-én módosította a koronavírus-fertőzés kezelési módszertanát, ekkor vezették be a Remdesivir nevű koronavírus-elleni gyógyszert, és más orvosságokat is.