Az ország egyik legmodernebb és legszebb stadionja épül Sepsiszentgyörgyön. A hazai foci bajnokság élvonalában szereplő Sepsi OSK focicsapat épülő, új otthonának látványterveit hétfőn mutatta be a sepsiszentgyörgyi klub tulajdonosa Diószegi László és alelnöke Kertész Dávid. A tavaly áprilisban elkezdett építkezés a felénél tart és várhatóan ősz végére készül el az új stadion, jelentette be Diószegi László, aki szerint a napokban véglegesítették a 8400 férőhelyes, UEFA 4-es besorolású stadion homlokzatának végleges tervét, amely Makovecz Imre és Kós Károly stílusát idézi és amit premierként bemutattak.

Kertész Dávid a Sepsi OSK alelnöke mintegy 70 fényképen keresztül mutatta be a stadionépítés folyamatát és a végleges kinézetének látványterveit. Felidézte, hogy a Sepsi Aréna mellett lévő tízhektáros területen már korábban felépült a három edzőpálya, amelyet rendszeresen birtokba vesz a több száz focisulis fiatal, emellett a forgalmas 12-es országútról két körforgalom vezet a Sepsi OSK stadionhoz és a Sepsi Arénához. Az új focistadion mellett 509 parkolóhelyet alakítanak ki kisautóknak és 22 parkolóhely áll az autóbuszok rendelkezésére.

Makovecz-Kós jellegű stadion homlokzat

A Sepsi OSK stadion koncepcióját magyarországi tervező készítette majd egy helyi szakember újratervezte a létesítmény homlokzatát, így az Makovecz Imre és Kós Károly által tervezett épületeket idézi. A stadion építését egy sepsiszentgyörgyi cégre bízták, sorolta Kertész Dávid. Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi focicsapat idén átadásra kerülő új otthona 8400 férőhelyes lesz és megfelel a legkorszerűbb követelményeknek azaz az UEFA 4-es besorolásnak, ami lehetőséget ad akár arra is, hogy Európa Ligában csoportmérkőzéseket szervezzenek benne.

Ilyen lesz az új Sepsi OSK Stadion
Ilyen lesz az új Sepsi OSK Stadion | látványterv

A focipályán hibrid borítást használnak, vagyis a szintetikus füvet beszövi a természetes fű. Természetesen lesz pályafűtés és automatikus öntöző berendezés is. Az éjszakai világítást a Philips cég biztosítja, amely premierként a legújabb generációs LED lámpákat szereli fel a sepsiszentgyörgyi stadionba, amely kialakításának köszönhetően a lelátó minden ülőhelyéről kiváló rálátást biztosít a pályára, mondta Kertész Dávid. Hozzátette, hogy az épületet előre bekábelezik így a tévéközvetítések minden kameraállásához biztosítanak csatlakozási lehetőséget, illetve a létesítmény műszakilag fel lesz készülve arra is, hogy bevezetik a videobíró (VAR) rendszert.

Kertész Dávid és Diószegi László
Kertész Dávid és Diószegi László | Fotó: Kovács Zsolt

A kétemeletes stadion tribünjei alatt a focicsapatok öltözői és bemelegítő termei, sajtótájékoztatókra alkalmas terem mellett lesznek kereskedelmi felületek, többek között a Sepsi OSK fanshopja, illetve egy 65 férőhelyes sportpub is helyt kap. Az első emeleten a VIP meghívottak számára kialakított „skybox-okat rendezik be, a második emeleten kap helyet a tévé és rádió közvetítésekre alkalmas terem, ahová lifttel tudják felvinni a felszereléseket, sorolta Kertész Dávid.