Sepsiszentgyörgyi diákok ötletes akcióval dobják fel a város köztereit, ugyanakkor az olvasás élményét és az adakozás örömét is népszerűsítik a BookMegálló nevű kezdeményezéssel. A Mikes Kelemen Líceum és a Székely Mikó Kollégium diákjaiból álló csoport által indított projekt révén decembertől Sepsiszentgyörgy főterén és buszmegállókban szabadtéri könyvespolcokat helyeznek ki, amelyekről bárki ingyen leemelheti az olvasnivalót, cserébe pedig az otthonról, a számára fölöslegessé vált könyvvel gazdagíthatja a BookMegálló polcait, ezáltal is örömet szerezve az olvasnivaló iránt érdeklődő sepsiszentgyörgyieknek.

A kezdeményezők rámutatnak, hogy a téli ünnepek közeledtével talán éppen egy otthon kallódó könyv lehet az, ami apró örömöt csempész egy arra rászoruló szívébe, vagy mosolyt csal egy kisgyerek arcára. A BookMegálló nevű szabadtéri könyvespolcok arra is lehetőséget teremtenek, hogy a járókelők egy könyv fellapozásával kiszakadjanak a mindennapi rohanásból és értékesen töltsék el azt a pár percet, amit az autóbuszra, vagy egy másik személyre való várakozással, vagy épp a közösségi oldalakon való céltalan görgetéssel töltenének. Ezek a bármikor és bárki által elérhető, ingyenes, szabadtéri könyvtárak az olvasás népszerűsítése révén igyekeznek nevelő jelleggel hatni Sepsiszentgyörgy lakosságára és közösségi élményt is nyújtani, mutatnak rá a kezdeményezők.

BookMegálló
BookMegálló: ezekben a dobozokban gyűjtik a könyvadományokat.

A BookMegálló szabadtéri könyves szekrények decemberi kihelyezését megelőzően könyvgyűjtést is szerveznek, így a város több szórakozóhelyén vagy intézményében várják azokat a könyvadományokat, amelyek felkerülnek majd a könyvespolcokra. A diákok meggyőződése, hogy ha bárki talál otthoni könyvespolcán olyan olvasnivalót, amelyre már nincs szüksége viszont másnak érdekes olvasmány lehet.

A könyveket november 26. és december 8. között leadhatják a Szimpla, Tein, Zamat, Színház Büfé szórakozóhelyeken, a Mikes Kelemen Líceumban, Székely Mikó Kollégiumban, Református Kollégiumban, Berde Áron Szakközépiskolában, Puskás Tivadar Szakközépiskolában, Mihai Viteazul Főgimnáziumban, Plugor Sándor Művészeti Líceumban, illetve a Szemerjai Református Templomban, a Református Vártemplomban, Evangélikus Templomban, Unitárius Templomban, a Kónya Ádám Művelődési Házban vagy a Városimázs Irodában.