Négy évtizedes bukaresti hányódás után hozták haza Sepsiszentgyörgyre, ahonnan tízéves sikertörténetet követően most fél évig Budapestre vitték Gábor Áron egyetlen fennmaradt eredeti ágyúját, valamint a Székely Nemzeti Múzeum további hatvan értékes műtárgyát.

Gábor Áron rézágyúja
Gábor Áron rézágyúját bemutatják Budapesten

A „Lészen ágyú” című kiállítást hétfőn nyitották meg a a budapesti Hadtörténeti Múzeumban. A nagymúltú intézmény 101. születésnapján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta: azért volt fontos a székelyeknek Gábor Áron rézágyújának visszaszerzése, mert Gábor Áron legenda. Olyan hős, aki életét és vagyonát áldozta a magyar szabadságért, de a találékony székely mintapéldája is. „Mi, erdélyiek száz éve már nem ágyút öntünk, hanem törvényt alkotunk, iskolákat építünk és mentünk meg, intézményeket alapítunk, hadisírokat védünk. Ha nem kedveznek a körülmények ezért jól jön a találékonyság”, mondta az RMDSZ elnöke.

Háromszék nem alkuszik

Kovászna Megye Tanácsa kezdeményezte a Háromszék nem alkuszik programsorozatot, amelynek során a 2018. november 16-tól 2019. augusztus 1-ig tartó időszakban a fontosabb negyvennyolcas emlékhelyeken tartottak megemlékezéseket. Az eseménysort összefoglaló kötetet Tamás Sándor tanácselnök mutatta be a Hadtörténeti Múzeum ünnepségén.

Gábor Áron rézágyúja
Gábor Áron rézágyúja | Fotó: Kovács Zsolt

„171 év telt el Gábor Áron halála óta, és mi minden évben a magyarok Istenére esküszünk, hogy kitartunk a szabadság mellett. Ilyen sok esztendő elteltével az idő rostáján csak az igazság maradt fent. És az igazság az, hogy jogunk van a saját hazánkhoz, Székelyországhoz. Ezeréves székelyföldi történelmünk alatt soha nem volt, nincs és nem is lesz olyan erőszakos hatalom, amely ezen változtatni tudna, Székelyföld egy fantasztikus, gyönyörű hely, különleges kultúrával és tehetséges emberekkel. Olyan lesz a jövőnk, amennyire hiszünk benne” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Vargha Mihály múzeumigazgató fontosnak tartja, hogy a Székely Nemzeti Múzeum felújításával járó kényszerszünetet kihasználva gyűjteményeik más helyszíneken is láthatóak legyenek. A budapesti tárlat azért fontos mert a Hadtörténeti Múzeum szakmai segítséget is nyújt az itthoni tárlat újragondolásához.