A háromszéki hatóságok drasztikus beavatkozásra kényszerülnek az afrikai sertéspestis fertőzés megékezése érdekében. Mint arról beszámoltunk nemrégiben Nagyajta és Középajta között, egy mangalica sertésfarmon bukkant fel az afrikai sertéspestis fertőzés, ahol 45 sertést áldoztak fel, illetve megbüntették a tulajdonost.

Sebastian Cucu prefektus sajtótájékoztatón elmondta: a járványügyi vizsgálatok fogják megállapítani, hogy miként került a vírus a mangalica farmra: egyik változat az, hogy a farmon lévő tóra járó horgászok hurcolták be a betegséget valamilyen fertőzött ételmaradékkal, másik változat szerint az erdő szélén lévő disznófarmon élő állatok beteg vaddisznóktól kapták el a fertőzést.

Sikó Barabási Sándor és Sebastian Cucu
Sikó Barabási Sándor főállatorvos és Sebastian Cucu prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

Ezt a változatot látszik megerősíteni, hogy az elmúlt napokban három elhullott vaddisznót találtak Erdővidéken, Kormos és Hermány között, illetve Bardócon. Az előzetes vizsgálatok szerint ezek halálát afrikai sertéspestis okozta, a labormintákat elküldték Prahova megyébe, ahonnan várják a végleges eredményeket.

Hétvégén döntöttek a vaddisznó állomány kilövéséről

Mivel Erdővidék térségében a vaddisznó állomány egy része is afrikai sertéspestissel fertőzött, a hétvégén elfogadott akcióterv értelmében a következő két évben a medve kivételével kilőnek minden ragadozó állatot, amely a jelenlegi fertőzés gócpont 13 kilométeres védelmi övezetébe téved. A Barót térségében lévő fertőzés gócpont 13 kilométeres védelmi övezete kiterjed a szomszédos Brassó és Hargita megyékre is, hívta fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor. A háromszéki főállatorvos szerint az erdővidéki 13 kilométeres védelmi övezet térségében mintegy 300 vaddisznó élhet, továbbá farkasok és rókák, amelyeket ugyancsak ki kell lőni, a medvéket nem érinti a rendelet.

A háromszéki Állategészségügyi és Élelmiszer Biztonsági igazgatóság vezetője szerint az afrikai sertéspestis fertőzés megfékezése érdekében hozott másik intézkedés értelmében egész Kovászna megye területén, négyzetkilométerenként 1 egyedre kell csökkenteni a vaddisznó állományt. Hozzátette: ez esetben nincs kvóta, amely szabályozza a kilőhető vaddisznók számát, mivel országos érdek a fertőzés megfékezése. A rendelet életbe ültetése a vadászokra hárul, ezért anyagilag is támogatják őket, így, aki a fertőzés 13 kilométeres védelmi övezetében kilő egy vaddisznó kocát az 400 lejt kap, aki az erdőben elhullott vaddisznó tetemet talál az 225 lejt kaphat, míg a védelmi övezetben kilőtt vadkanért 65 lejt fizetnek.

A sertéstartók figyeljenek a szabályokra, mert borsos büntetést kockáztatnak!

Sebastian Cucu prefektus elmondta: találkozót szerveztek a háromszéki vadásztársaságokkal és erdészetekkel, akiknek felhívták a figyelmét, hogy az afrikai sertéspestis a vadállatok körében is jelen van, illetve tájékoztatták őket a kilövési rendeletből következő kötelezettségeikre. Sikó Barabási Sándor hozzátette: a 13 kilométeres védelmi övezetben kilőtt ragadozókból labormintát kell venni és azt leadni az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatósághoz, a lelőtt vagy elhullt állat tetemét pedig az erdőben el kell ásni, nem szállítják azokat, hogy ne kockáztassák a fertőzés behurcolását más területekre.

Vaddisznó
Vaddisznó | Illusztráció: hunting austria

Sebastian Cucu prefektus szerint nagyon fontos, hogy a sertéstartó gazdák megértsék a helyzet súlyosságát és betartsák a minimális biztonsági szabályokat, amit a helyi állatorvosok elmagyaráznak a gazdáknak. Például váltsanak lábbelit, ne ugyanazzal a gumicsizmával menjenek haza, amellyel belépnek az istállóba, másrészt az állattartóknak figyelniük kell, hogy az erdőből ne juthasson be a vírus a gazdaságokba, tehát ne hagyják szabadon a disznókat és használjanak fertőtlenítő szert ott ahol belépnek a farmra. A háromszéki főállatorvos hozzátette: nagyon fontos, hogy a gazdák teljes sertésállománya legyen hivatalosan nyilvántartva és minden házisertésnek legyen azonosító fülszáma, ellenkező esetben, fertőzés esetén a gazda nem kaphat kártérítést, ám megbüntetik, ahogyan történt az erdővidéki mangalica farm tulajdonosa esetében is.