A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság október 13-án, vasárnap késő este tájékoztatott, hogy egy mangalica farmon azonosították a fertőző betegséget és elrendelték 37 disznó kényszerlevágását. Sikó Barabási Sándor háromszéki állatorvos közleményében nem árulta el, hogy a megye melyik településén azonosították az újabb afrikai sertéspestis gócpontot, mindössze annyit tudni, hogy Barót környékén ütötte fel fejét a fertőzés.

Beszámolója szerint a helyi állatorvosnak szombaton lett gyanús a mangalica farmon elhullott 7 állat ezért értesítette a megyei hatóságokat. Az állategészségügyi igazgatóság szakemberei által elvégzett vizsgálatok beigazolták a gyanút, de a labormintákat azonnal elküldték a Prahova megyei laboratóriumba is, ahonnan vasárnap este érkezett a válasz, hogy valóban afrikai sertéspestis ütötte fel a fejét a háromszéki mangalica farmon.

afrikai sertéspestis
Hatósági zárlat afrikai sertéspestis miatt | Archív fotó a korábbi Őrkő negyedi fertőzéskor készült | Fotó: Kovács Zsolt

Sikó Barabási Sándor szerint a farmot hatósági zárlat alá helyezték, illetve elrendelték 37 mangalica disznó kényszerlevágását és tetemük megsemmisítését. Előzetes vizsgálatok szerint a farmon saját nevelésű állatokat tartottak több mint egy éve és saját termesztésű élelemmel etették. Sejtések szerint az afrikai sertéspestis vírusát a farmon előforduló emberek hurcolhatták be, vagy valamilyen élelmiszer termékkel került be.

A nyomzás az állategészségügyi hatóság és a rendőrség közreműködésével a következő napokban folytatódik. Felhívják a háromszéki állattartók figyelmét, hogy minden gyanús elhullást kötelesek azonnal jelenteni. Szigorúan tilos – akár börtönnel is büntethető – ha nem engedélyezett módon kidobják az elhullott állatok tetemét. Leszögezik: az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, ám hatalmas gazdasági károkat okozhat.

Mint ismert, idén év elején a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben majd Sepsikőröspatakon is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis. Azokat a gócpontokat az állatok kényszerlevágásával tavaszra sikerült felszámolni.

A mostani esetre a későbbiekben visszatérünk…