A háromszéki munkaadók minden követ megmozgatnak, hogy szakembert találjanak, a helyi munkavállalók viszont gyakran visszautasítják az ajánlatokat, mutatott rá sajtótájékoztatón Kelemen Tibor. A Kovászna megyei Munkaerő ügynökség igazgatója szerint valószínű ez vezetett oda, hogy miután a sajtóban megjelent, hogy egy háromszéki pékség nepáli munkásokat alkalmazna, egyre többen érdeklődnek a lehetőség iránt.

Egy Kovászna megyei szálloda például arra hivatkozva jelentette be igényét a nepáli munkavállalóra, hogy olyan szakácsra van szüksége, aki az ázsiai konyhában jártas. Ez még elfogadható indok, de az már nem életszerű, mikor egy másik cég azért kért engedélyt a nepáli vendégmunkások foglalkoztatására, mert öt angolul beszélő szakképzetlen munkásra van szüksége, részletezte Kelemen Tibor. Szerinte általában a szakképzetlenek nem olyan munkát végeznek, amihez szükséges az angol nyelvtudás.

Kelemen Tibor a Munkaerő Ügynökség vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

A munkaközvetítő cégek is felfigyeltek az igényre és bombázzák ajánlataikkal a háromszéki vállalkozókat, azt ígérve, hogy bárhonnan, bármennyi munkást be tudnak hozni külföldről. Eddig még egyetlen nepálit sem alkalmaztak Kovászna megyében, ketten dolgoztak ugyan Sepsiszentgyörgyön, de ők egy rozsnyói útépítő cég munkásai.

Mindeközben a helyi fiatalok nagy része külföldön próbál szerencsét, hívta fel a figyelmet Kelemen Tibor, aki szerint nemrég Gelencén szerveztek állásbörzét, ahol 14 vállalkozás 21 munkahelyet ajánlott, ám az érdeklődők kizárólag nők voltak. A helybéliek elmondták, hogy a munkaképes fiatal férfiak többsége külföldön dolgozik, ahol a képesítésük, szaktudásuk alatti munkát vállalnak. Ezért fordulhat elő, hogy egy-egy állást hiába hirdetnek meg, nem tudják betölteni.