Az első félévben országos szinten több mint 500 alkalommal riasztották a csendőröket, hogy a vadaktól védjék az embereket és javaikat, derül ki a csendőrség mérlegéből. A közleményben az áll, hogy 81 személy életét veszélyeztették a vadállatok. Csak az elmúlt héten 25 alkalommal a medve jelenléte miatt volt szükség a csendőrök közbelépésére.

A lakosság általában a 112-es sürgősségi hívószámon kér segítséget, mert az élelem után kutató medve az erdei utakon túrázók épségét, vagy a domb- és hegyvidéken lakók javait, háziállatait veszélyezteti. A következő időszakban a csendőrség tájékoztató kampányt kezdeményez, amelyben a vadállatok által jelentett veszélyekre hívják fel a figyelmet. Arra figyelmeztetnek, hogy a vadakat, főként a medvéket nem ajánlatos megközelíteni, ne próbálják meg elűzni, etetni, vagy éppen fényképet, filmet készíteni a vadakról.

A Kovászna megyei környezetvédelmi Igazgatóság félévi mérlege szerint 59 esetben jelentettek medvék okozta kárt, és igényeltek kártérítést. Az igazgatóság szakemberei szerint a valós szám ennél sokkal nagyobb, hiszen nem minden kárvallott tesz jelentést, elriasztja őket a bürokrácia. Kovászna megyében idén 120 juhot, 120 szárnyast, 12 tehenet, 3 kecskét, 6 nyulat, 2 méhcsaládot és egy lovat pusztítottak el a medvék.

Megbírságolják azokat, akik etetik a medvéket!

A környezetvédelmi minisztérium 140 medve kilövését engedélyezte – közölte Graţiela Gavrilescu. A környezetvédelmi miniszter hozzátette: utasította a környezetvédelmi őrséget, hogy bírságolja meg azokat, akik törvénytelenül etetik a medvéket. ‘Védeni kell a fajt, de ügyelnünk kell az emberekre is. Csalódott vagyok, amikor azt látom a tévében, hogy magunkhoz szoktatjuk a medvéket (…), kidobjuk a hulladékokat és így lehetőséget teremtünk, hogy lejöjjenek a hegyről és bemenjenek egyes városokba’ – nyilatkozta a tárcavezető. Gavrilescu elmondta: európai uniós pénzekből újabb medvemenhelyet hoznak létre, elkezdik az egyedszám pontos meghatározását és fülszámozását is.