Hétvégén egyidőben két lovas rendezvény is zajlik Háromszéken: a Székely Vágta és Háromszéki Lovas Napok!

Minden eddiginél több ló és lovas áll rajthoz a ma kezdődő és vasárnapig tartó Székely Vágtán, amelyre tizennyolc település lovasa nevezett be, a székelyföldi házi versenynek számító Góbé futamra pedig tíz település nevezett be lovast. A maksai Óriás Pincetetőn sorra kerülő rendezvény péntek este 7 órakor gyermektáncházzal kezdődik, huszár ügyességi versennyel folytatódik. Szintén péntek este látható a Kincsem, a legyőzhetetlen csodakanca című lovas előadás főpróbája a Nemzeti Lovas Színház előadásában.

Székely Vágta 2018-as döntője | Fotó: szekelyvagta.ro

Szombaton 12 órakor vonulnak be a versenyezők, majd megkezdődnek az előfutamok. Szintén szombaton lesz baranta bemutató, lovas kaszkadőr show, lovasíjász harci bemutató, a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója, 1848 korabeli huszárbemutató. A Kincsem, a legyőzhetetlen csodakanca epikus története című darabot szombaton este mutatják be.

Vasárnap reggel a Régió Díjugrató Kupával folytatódik rendezvény, majd vasárnap este fél hattól kezdődik a Góbé futam döntője, utána a Székely Vágta döntője, és végül a díjátadó ünnepség. Állandó kísérő programként népművészeti és lovas kézműves vásár, gyermekfoglalkozások, lovagoltatás és lovas témájú képzőművészeti kiállítások várják az érdeklődőket. A Székely Vágta részletes programja elérhető a www.szekelyvagta.ro honlapon.

Háromszéki Lovas Napok – nemzetközi fogathajtó verseny

Pénteken délben díjhajtással és bemutatóval veszi kezdetét az oltszemi maratonhajtó pályán a II. nemzetközi fogathajtó verseny. Szombaton maratonhajtásra, munkalószemlére, vasárnap pedig akadályhajtásra kerül sor. Gyerekprogramok, koncertek, könyvbemutató, előadás színesítik az eseményt.

Fogathajtás Oltszemen | Fotó: Háromszéki Lovas Napok

A Bodok községi megmérettetés már a tavaly bekerült a Nemzetközi Lovas Föderáció által összeállított nemzetközi versenynaptárba, amely pontszerző, 3 csillagos versenyt jelent, belépőt a szeptember 11-én Németországban sorra kerülő világbajnokságra. A Háromszéki Lovas Napok szervezői: Bodok község önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Román Lovas Szövetség.