Sepsiszentgyörgy főterére hívnak a magyar pártok, tüntetni az úzvölgyi temetőgyalázás miatt. A magyar közösség egységet és erőt kell felmutasson, ezért összefogtak a magyar pártok, együtt vesznek részt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által szervezett sepsiszentgyörgyi tiltakozó megmozduláson, amelyre csütörtökön este 6 órától kerül sor a város főterén.

Közös sajtótájékoztatón az EMNP és az EMNT vezetői mellett az RMDSZ és az MPP helyi képviselői is részt vettek. Kolcza István a Néppárt országos alelnöke az ügy és az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Tóth Birtan Csaba az RMDSZ sepsiszéki ügyvezető elnöke elmondta, kiállnak az ügy érdekében és mivel a civilek azt szorgalmazták, hogy ne legyen pártpolitikai vetülete, ott lesz a tüntetésen, Tamás Sándor és Antal Árpád is, de nem szólalnak fel.

Fotó: Kelemen Szilárd Péter

Pethő István az MPP választmányi elnöke rámutatott az Úzvölgye a román-magyar kapcsolatok mérföldköve lehet, a nemzethez kapcsolódó fontos ügyeket fel kell vállalniuk a politikai pártoknak, de nem szabad pártpolitikai szintre süllyeszteniük. Sándor Krisztina az EMNT ügyvezető elnöke kifejtette, „ébren kell tartani a témát”, ezért nem elég a bírósághoz fordulni, ki kell menni az utcára.

Strasbourgban is ismertették az úzvölgyi eseményeket

Az úzvölgyi eseményekkel kapcsolatosan szólalt fel Benkő Erika az Európa Tanácsban. A háromszéki parlamenti képviselő az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Esélyegyenlőségi Bizottságában egy nemzeti kisebbségekről készülő jelentés kapcsán ismertette kedden a romániai magyarokat ért jogsértéseket.

Példaként emelte ki az Úz-völgyében történteket, ahol majdnem erőszakos etnikai konfliktusba torkollott egy békés tüntetés, miután a román hatóságok betonkereszteket állítottak több magyar katona sírja fölé.

Feldűhödött románok betörtek az úzvölgyi temetőbe | Fotó: Kelemen Szilárd Péter

Benkő Erika strasbourgi felszólalásában a magyar diákok román nyelvtudásának hiányosságaira is kitért, a román vizsgákon tapasztalt nehézségekre, hangsúlyozva, az állam felelőssége az, hogy a területén élő nemzeti közösségek tagjai jól megtanulják az állam nyelvét és az is, hogy ne érje hátrány őket a román érettségi vizsga során. Arra kérte a jelentéstevőt, hogy jelentésében ezeket is vegye figyelembe.

Telekkönyvezték a sírkertet és műalkotásnak nyilvánították a betonkereszteket

A Bákó megyei kataszteri hivatal Dormánfalva tulajdonaként telekkönyvezte az úzvölgyi temetőt, eközben a művelődési minisztérium műalkotásnak nyilvánította az úzvölgyi temetőben illegálisan felállított betonkereszteket. Bukarestben pedig szerdán kezdődik az a román–magyar kétoldalú tárgyalás, amelyet a két ország védelmi minisztériumainak illetékesei tartanak a katonatemetőkről és emlékhelyekről, különös tekintettel az úzvölgyi temető helyzetére.

A törvényes lehetőségeket kihasználva, Csíkszentmárton önkormányzata megtámadja a telekkönyvezést, a következő lépés pedig a perbe hívás lesz. Másik oldalon a művelődési minisztérium kedvezően véleményezte az úzvölgyi katonai temetőben illegálisan felállított román emlékmű és 50 betonkereszt művészeti koncepcióját, ám figyelmeztette a dormánfalvi önkormányzatot, hogy a véleményezés csupán egy része az engedélyeztetési folyamatnak.

Feldűhödött románok betörtek az úzvölgyi temetőbe | Fotó: Gyimesi Skanzen Panzió

Korodi Attila RMDSZ képviselő ennek kapcsán elmondta: még ezen a héten hivatalos átiratot küldenek a kulturális tárcának, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a dormánfalvi önkormányzat által benyújtott dokumentációban olyan igazolásokkal támasztják alá a kérésüket, amelyek kiállítását törvénytelenségek előzték meg. Másrészt téves az, hogy arra alapozva minősítették műalkotásnak a kereszteket, hogy ott 149 román katona nyugszik, hiszen csak 11 román katonát temettek el Úzvölgyében.