Az úzvölgyi temető körül kialakult helyzet miatt telt be a pohár, fogalmazott Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke szerint egyértelmű kérésük ellenére a kormány nem tett határozott lépéseket az úzvölgyi helyzet további elmérgesedésének megakadályozásáért. Ez Kelemen Hunor szerint a hatóságok és a Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) felelőssége.

Kelemen Hunor szerint a helyzet jogi értelemben világos: az úzvölgyi katonasírokra való törvénytelen ráépítkezés kimeríti a büntető törvénykönyv sírgyalázás bűncselekményére vonatkozó törvény előírásait, míg az azt követő provokációk kimerítik a gyűlöletszítás bűncselekményének fogalmát.

Emellett, a dormánfalvi önkormányzat közpénzből, engedély nélkül más önkormányzat területére történt építkezése hivatali visszaélésnek számít – részletezte az RMDSZ elnöke, aki szerint az ügyben eljáró állami intézmények kettős mércét alkalmazzanak. Kelemen Hunor leszögezte: a kormánytól továbbra is azt várják, állítsa helyre az eredeti állapotokat az úzvölgyi katonatemetőben, és indítson eljárást hivatalból a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültséget keltettek.

Végezetül hozzátette, csütörtöktől nem támogatják a kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem, így az együttműködési protokollumot a helyzet rendezéséig okafogyottnak tekintik – nyilatkozta Kelemen Hunor.

A házkutatások és rendőrségi kihallgatások kiütötték a biztosítékot az RMDSZ-nél

Csütörtök hajnalban öt házkutatást tartott a Bákó megyei rendőrség többek között Csíkszentmárton alpolgármesterénél és a községházán, és négy személyt állítottak elő ütlegelés, rongálás és lopás gyanújával. László Antal alpolgármestert a csíkszeredai rendőrségen több órán át kihallgatták az úzvölgyi temetőnél történtekkel kapcsolatban.

Tánczos Barna RMDSZ szenátor közlése szerint a csíkszentmártoni alpolgármester családjára reggel 6 órakor törtek rá, hogy házkutatást tartsanak náluk. A politikus szerint a házkutatás alapja az a feljelentés lehet, amelyet George Simion EP-képviselőjelölt tett azután, hogy állítása szerint bántalmazták az úzvölgyi temetőben. Tánczos szerint egyértelműen túlkapás a rendőrségi akció, amit „nem ma találtak ki”, hanem előkészítették. Ezt támasztja alá szerinte a bíróság által korábban kiállított házkutatási parancs. Az RMDSZ politikusa közölte, minden támogatást megadnak az alpolgármesternek, hogy megvédje igazát. „Tudjuk, hogy teljesen ártatlan, nem nyúlt egy ujjal sem senkihez” – jelentette ki.

Úzvölgyi előzmények

Április végén derült ki, hogy a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az első világháborús osztrák-magyar sírkertben, ahol félszáz betonkeresztet és egy emlékművet állított fel. Ezek felavatását május 17-ére hirdette meg, de – miután a román hatóságok törvénytelennek nyilvánították az emlékműállításra kibocsátott építési engedélyt -, elhalasztották az avatást.

Egy héttel ezelőtt a magát Úzvölgyi Civil Akciócsoportnak nevező társaság tagjai fekete műanyag zsákokkal takarták le a sírkertben törvénytelen módon felállított román katonai kereszteket és emlékművet. A zsákokat a temetőnél őrködő magyar civilek leszedték, de a letakart keresztekről készült felvételek kikerültek a román sajtóba. A Bákó megyei rendőrség hivatalból vizsgálatot indítanak az ügyben.

Istentisztelet az úzvölgyi temetőben | Fotó: MTI

A keresztek letakarása alaposan felkavarta a román nacionalisták kedélyeit. Előbb a „feketezsákos” akciót a helyszínen számon kérő George Simion számolt be állítólagos bántalmazásáról, majd nacionalista román futballszurkolók akartak elindulni „bosszút állni” és egy ideig egy óriási román zászlót is kitűztek a temetőben.

Csütörtökön pedig a bákói rendőrök házkutatásokat tartottak és néhány Hargita megyei személyt kihallgattak. Ennek nyomán az RMDSZ felmondta együttműködését a kormányzó PSD-ALDE szövetséggel.