A sárkány legyőzésével indult és látványos tűzijátékkal zárult vasárnap este Erdély legnagyobb városünnepe, a 28. Szent György Napok. Az elmúlt 12 napban mindenki megtalálhatta a kedvére való programot, mert bár az esős idő néhány tervezett eseményt meghiúsított, bőven volt miben válogatni a közel 240 kulturális, szórakoztató és gasztronómiai programból.

A csütörtöktől vasárnapig zajló fesztivál hétvégén öt színpad adott otthont a koncerteknek, így a főtéri főszínpadon kívül, a Szent György téri színpadon, a közösségi színpadon, a múzeumkertben és az ifjúsági udvarban léptek fel az együttesek. A belvárosban a kézművesek kínálták portékáikat, valamint az őstermelőknél lehetett kóstolgatni, és könyvkereskedők is helyet kaptak a rendezvénysorozaton. Az Erzsébet parkban működött a gyermekváros, ahol a legkisebbeket játékos próbákat kiállva Sepsiszentgyörgy középkori múltjába repítették vissza.

Több mint kétszáz kézműves kínálta portékáit a Székely Nemzeti Múzeum és a Székely Mikó Kollégium előtti utcaszakaszon, a helyieken kívül, Kézdi- és Orbaiszékről, a Barcaságból, Csíkból, Gyergyóból, Udvarhelyről, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Szilágyságból, többen Magyarországról és Felvidékről érkeztek. A Szent György Napi vásár ugyanis az a ritka hely, ahonnan teljes mértékben kitiltották a bóvlit, és azoknak adtak érvényesülési lehetőséget, akik valóban saját kezűleg készítik el termékeiket.

A Székely Nemzeti Múzeum udvara, a kultúrkert az egyik meghitt helyszíne a Szent György Napoknak. Itt a közönség jazz, blues és népi zenei kínálat kíséretében, fűben ülve borozgatott és tartalmas beszélgetéseket folytathatott barátaival, illetve rég nem látott ismerőseivel.

A szomszédos „romudvarban” berendezett ifjúsági udvarban pedig a város fiataljai buliztak hajnalig. A Szent György téri kínálat idén megújult, hiszen az itt berendezett SzimPlatz-on esténként az alternatív zenei kínálat mellé az egyre népszerűbb street food étkek és a kézműves sörkészítők is bemutatkoztak.

Sokak kedvenc helyszíne volt ez a tér, azonban a délelőtti, délutáni és esti színpadi programok talán túlzottan is eltérőre sikeredtek, talán érdemes lesz a következőkben ennek a helyszínnek az egységesítésén dolgozni. A művészeti iskola udvarán berendezett közösségi színpad is nagy tömegeket vonzott, amikor a térség iskoláinak diákjai, tánc és népzene csoportjai mutatkoztak be. A népzene és néptánc kedvelői pedig a színház előcsarnokában tartottak hajnalig tartó mulatságokat.

A fesztivál hétvége eseménysorozatát a helyi énekesekkel kiegészült Rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert-fúvószenekar indította a főszínpadon és olyan filmzenékből és ismert slágerekből álló koncertet adtak, amely bármely mainstream fesztiválon közönségsiker lenne.

Pénteken javarészt a „helyieké” volt a főszínpad, így a korai kezdés dacára a sepsiszentgyörgyi Térerő zenekar szépszámú közönség előtt mutatkozott be, érezni lehetett, hogy ebből a csapatból sikertörténet lehet. Az őket követő Bagossy Brothers Company már az eleredő eső ellenére is megtöltötte a város főterét és ismert slágereiket áthangszerelve, az unplugged határán mozogva adták elő egy szimfonikus zenekarral kiegészülve.

Bagossyék szombaton meglepetés koncerttel is kedveskedtek, utcai mini-koncertjükkel számos rajongót meg örvendeztettek. A pénteki napot a pécsi alternatív zenét játszó 30Y zárta, és Beck Zoliék jócskán megmozgatták a sepsiszentgyörgyi közönségüket.

A szombati nap ismét erdélyi zenekar koncertjével indult majd hazai és nemzetközi fellépők vonzották a színpad elé a tömegeket. A gyergyószentmiklósi Teddy Queen zenekar lendületes, rockos hangzású dalaiból ítélve úgy tűnik, ők lehetnek a következő Bagossy Brothers Company. Szombaton a főtér ismét benépesült a magyarországi Freddie fellépésére. Az olasz Ricchi e Poveri duó pedig igazi retró partit adott, olyan slágerek csendültek fel mint a Mamma Maria, az Azzuro vagy az Acapulco.

A nap utolsó fellépője a hazai Holograf nagy rajongói bázissal rendelkezik a magyar közönség körében is, hiszen a mintegy 15.000-es tömeg ismerte és énekelte dalaikat. Ők is meglepték a sepsiszentgyörgyi közönséget, amikor színpadra hívták a tehetséges, fiatal sepsiszentgyörgyi gitárost Luppinger Attilát. Dan Bittman énekes pedig hosszasan méltatta a perkúciósukat, az ugyancsak sepsiszentgyörgyi Soumah Emilt.

Vasárnap a női fellépőké a Szent György Napi főszínpad, hiszen a hazai jazz egyik vezéralakja, a Sepsiszentgyörgyön élő Luiza Zan vette birtokba és a városnapok zárókoncertjét vasárnap este az ex-Nightwish énekesnő, Tarja Turunen adta, majd látványos tűzijáték rakétái festették színesre az eget és ezzel véget ért a Szent György Napok.