A hatóságok újabb sertéstartó gazdaságokat találtak a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben így az afrikai sertéspestis fertőzés miatt kedden is folytatták a disznóállomány leölését, közölte Sikó Barabási Sándor. Hozzátette, hogy ezen a héten összesen 127 sertést vágtak le és temettek el, ezzel megszűnt létezni az őrkői disznóállomány. Ugyancsak kedden leölték a másik fertőzés gócpontként kezelt sepsikőröspataki gazdaságban tartott 17 disznót, tájékoztat a háromszéki főállatorvos. Hozzátette, hogy a kényszervágásokat követően az állategészségügyi hatóság elvégezte az elsődleges fertőtlenítést, de a következő napokban újabb fertőtlenítő akciókra kerül sor.

Csendőri segítséggel ölik a disznókat az Őrkő negyedben | Fotó: Kovács Zsolt

Sikó Barabási Sándor felhívta a figyelmet, hogy az őrkői és sepsikőröspataki fertőzés gócpontokban, aki eddig nem jelentette be a birtokában lévő disznókat és később azok lebetegednek, azt kockáztatják, hogy nem kapnak állami kártérítést. A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság a következő 60 napban mindkét helyen fenntartja a vesztegzárat a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyed, illetve Sepsikőröspatak község be és kijáratainál ellenőrző és fertőtlenítő pontokat állítottak fel a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében. Ugyanakkor a térségben ellenőrzik az állatmozgásokat és élelmiszer szállításokat. A hatósági állatorvosok az elkövetkező napokban felleltározzák a Sepsiszentgyörgyön és a környező falvakban lévő sertésállományt.

afrikai sertéspestis
Hatósági zárlat alatt az Őrkő negyed | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki főállatorvos arra is figyelmeztet, hogy a két fertőzés gócpontban a leölt állatállomány helyébe a következő 60 napban tilos sertéseket bevinni, akik ezt nem tartják be pénzbírságot kaphatnak. Sikó Barabási Sándor felhívja a háromszéki gazdák figyelmét, hogy ha sertésük lebetegszik, azonnal jelentsék a körzeti állatorvosnak és ne temessék el vagy dobják szemétdombra mert az bűncselekménynek számít.

A fertőzés további terjedésének megfékezése érdekében azt javasolják minden disznótartó gazdának, hogy az istálló bejáratához tegyenek egy tálat marószóda oldattal vagy klórmésszel és használjanak külön csizmát amit fertőtlenítsenek. Nagyon fontos, hogy kívülállókat, főként az állatbölléreket ne engedjenek be az istállójukba. A gazdán kívül kizárólag az állatorvost engedjék be az istállóba és csak akkor ha ő is fertőtlenítette a lábbelijét. Fontos az is, hogy a disznólat ne etessék ételmaradékokkal, fogalmazta meg javaslatait a háromszéki főállatorvos.