Jövő évben várhatóan teljes mértékben helyben marad az önkormányzatok legnagyobb bevételi forrását jelentő személyi jövedelemadó, az viszont még kérdéses, hogy a lakosság által a jövedelmek után befizetett tíz százalékos adó összegén milyen mértékben osztoznak a települési önkormányzatok és a megyei tanácsok, nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a hazai önkormányzatok képviseleti szervezetei abban állapodtak meg a kormánnyal, hogy a személyi jövedelemadó száz százalékban helyben marad, jelenleg arról egyeztetnek, hogy ez az összeg 50 és 60 százalék között milyen arányban gazdagítja a települések kasszáját, illetve mennyi kerül a megyei tanácsokhoz. A Romániai Municípiumok Szövetsége azt szeretné, hogy a személyi jövedelemadó 60 százaléka a településeknek maradjon és 40 százalék kerüljön a megyei tanácsokhoz, amelynek egy részéből fedezi saját működését és egy részét visszaosztja a települések között.

Antal Árpád polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Antal Árpád rámutatott, hogy a néhány százalék különbség is több millió lejt jelent, ezért nem mindegy, hogy mennyit kapnak a települések. Például a sepsiszentgyörgyiek jövő évben várhatóan 100 millió lejnyi jövedelemadót fizetnek be, így ha a város önkormányzata ennek nem a 60 százalékát, hanem 55 százalékát kapja, akkor 5 millió lejjel lesz kevesebb a bevétele, érzékeltette a polgármester.

Antal Árpád rámutatott, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD) van a legtöbb megyei tanács elnöke, miközben a nagyvárosok polgármestereinek többsége ellenzéki vagy olyan szociáldemokrata, aki konfliktusban áll a pártja vezetésével, ezért a jövedelemadó szétosztásában a települések és megyei tanácsok között várhatóan megjelennek a politikai szempontok is.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint két elvi álláspont kellene megjelenjen a jövedelemadó szétosztásában, egyrészt a legfontosabb, hogy a pénz ott maradjon ahol megtermelik, másrészt, hogy a szolidaritás elve alapján kiegyensúlyozzák a pénzt a gazdagabb és szegényebb települések között, de fontos, hogy ez ne olyan módon történjen, hogy a szegényebbeknek nagyobb legyen a bevételük mint a gazdagoknak, amelyek megtermelik.