Fogyatékkal élő zenei tehetségeket keres a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett United By Music alapítvány. A Holland mintára létrehozott civil szervezet célja, hogy zenei oktatással, mentorálással és fellépési lehetőségek biztosításával új lehetőségeket nyisson meg a fogyatékkal élő művészek számára, illetve eloszlassa a társadalmi előítéleteket a fogyatékkal élőkkel szemben, azáltal, hogy megmutathatják tehetségüket a nagyközönség előtt.

A fogyatékkal élőket foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Írisz Ház igazgatója, a United By Music Románia alapítvány egyik kezdeményezője, Makkai Péter a projektindító sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a zene egy olyan közös nyelv amit mindenki ért, ez közelebb hozza egymáshoz az egészségesek és fogyatékkal élők elkülönült világát. Ugyanakkor megállapítható, hogy a zenei tehetséget egyformán osztották el, mondta Makkai Péter, aki szerint első lépésben a zenei tehetségeket kutatják fel.

Makkai Péter az United By Music alapítvány egyik kezdeményezője | Fotó: Makkai Péter Facebook oldala

Az alapítvány november 30-ig várja a fogyatékkal élő zenészek jelentkezését a www.united-by-music.ro honlapról letölthető űrlapon, illetve a 0741.177.575-ös telefonszámon is adnak tájékoztatást. Ezt követően december 3 és 7-e között szervezik az előválogatókat Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen, a döntőre 2019 februárjában kerül majd sor, amikor a résztvevőknek hangszerrel vagy anélkül kell előadniuk egy zeneszámot. A kiválasztottak szakmai mentorálásban részesülnek, a tehetségkutató nyertesének jutalma egy hollandiai kirándulás. Az alapítók azt remélik, hogy egy-két éven belül Romániában is létrejön majd néhány fogyatékkal élőkből álló zenekar.

A United By Music Románia alapítvány elnöke Olcsvári Tünde pszichológus, alelnöke Makkai Péter református lelkész, titkára Banga Erzsébet pszichológus, a marosvásárhelyi Solitudine civil szervezet vezetője, tiszteletbeli elnöke pedig Luiza Zan jazzénekes, zenetanár.

A hollandiai Joris Van Wijngaarden beszámolt arról, hogy Candye Kane amerikai blues énekesnővel együtt fejlesztette ki a United by Music koncepciót és 2005-ben indította el a szervezetet.

Joris egy zenei rendezvényt szervezett még 2005-ben, ahová meghívta Candye Kane, amerikai blues énekesnőt is, aki Lady Angel és J.A. Grace művésznéven ismert fogyatékkal élő énekeseket a színpadra szólította, hogy vele együtt énekeljenek. „Ez a pillanat kölcsönös inspirációt jelentett. A színpadon álló énekesek együtt maradandó élményt nyújtottak, a közös élmény mindenki szívét lángra gyújtotta, és egy olyan összefogás született meg, amely végre eltörölte a határokat a fogyatékkal élő és az egészséges emberek között. Ez a pillanat volt a United by Music mozgalom megszületése”, számolt be Joris Van Wijngaarden.

A kezdeményezők: Olcsvári Tünde, Joris Van Wijngaarden, Makkai Péter, Orosz Anna | fotó: Makkai Péter Facebook-oldala

Hozzátette, hogy Hollandiában is felkutatták a zenei tehetségeket, majd 2006-ban került sor az első United by Music zenei turnéra: a fellépők két hét leforgása alatt tizenegy műsort adtak. Mindegyik műsorban egy amerikai blues zenekar irányítása alatt álló, fogyatékkal élő művész szerepelt. Ekkor vált Hollandiában is megindító jelenséggé a United by Music. Azóta a szervezet olyan ügynökségként működik, amely művészeket karol fel és az a célja, hogy minél több, különböző művészt összehozzon. Például az All Star nevű bandának már több, mint 300 fellépése volt, koncertjeiken 100 ezer ember vett részt, 10 különböző országban játszottak.

A romániai szervezetnek is ugyanazok a célkitűzései, mint, amit eddig Hollandiában elértek: a United by Music mozgalom mindenhol ismertté váljon, hogy a fogyatékkal élő emberek is egy közös standard szerint szerepelhessenek és egyenlő bánásmódban részesüljenek bárhol a világon.

Ennek érdekében a közeljövőben koncerteket szerveznek a fogyatékkal élők zenekarainak, illetve felkutatják a zenei tehetséggel megáldott, fogyatékkal élő fiatalokat, akik számára mentorálást is biztosítanak. Ennek egyik módja a most meghirdetett tehetségkutató verseny.