A bíróság helyt adott a fellebbezésnek, és mégsem helyezik át maximális biztonságú börtönbe a székelyföldi terrorvád miatt elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Hétfőn kapták meg a bíróság válaszát, hogy nem helyezik át szigorított fegyházba, hanem a második legszigorúbban őrzött börtöncsoportba, zárt rendszerű börtönnek minősített fegyházba kell letöltsék a büntetésüket, ilyen kategóriájú például a csíkszeredai fegyház.

Beke István őrizetben

A Sláger Rádió érdeklődésére Beke Csilla, az egyik elítélt kézdivásárhelyi férfi felesége elmondta: „a Brassó megyei Feketehalom börtönében, ahol jelenleg vannak, minden kedvezményt visszaállítottak, ami eddig volt, a csíkszeredai konzulátust is felhívták, hogy látogathatók, a hétvégén be is engedték a külképviselet tagjait”.

Beke István felesége hozzátette, arról tájékoztatták őket, hogy a két bebörtönzött kézdivásárhelyi férfit a csíkszeredai fegyházba fogják átszállítani. Amint arról múlt héten beszámoltunk: a büntetés-végrehajtás országos parancsnoksága a Dâmboviţa megyei maximális biztonságú börtönbe akarta küldeni a két kézdivásárhelyi elítéltet, szigorított intézkedéseket léptettek életbe, külön cellába vitték őket, lecsökkentették a telefonbeszélgetéseik időtartamát, a látogatásokat.

Tüntetés Beke Istvánékért | Fotó: Kovács Blanka

Beke Csilla szerint a feketehalmi börtönben dolgozók is elismerték, nem értik, mi folyik ebben az ügyben. Szerinte az állandó bizonytalanság is a pszichológiai terror része.