A betegnek és a gyógyszerésznek is pénzbe kerülhet, hogy akadozik a számítógépes program az egészségügyben, hívta fel a figyelmet Szabó Péter. A Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke szerint a krónikus betegségekre felírt receptek esetében nincsenek gondok, hiszen azok harminc napig kiválthatók. A többi recept viszont csak 48 óráig érvényes, a gyógyszertárak két nap után már nem regisztrálhatják.

Ha nem működik a program a gyógyszerésznek két lehetősége van: vagy vállalja a kockázatot, kiadja az orvosságot, reménykedve, hogy két nap alatt iktathatja vagy nem tudja elszámolni és marad a kárral. A másik lehetőség, hogy nem kockáztat, és a beteggel kifizetteti a gyógyszert. Szabó Péter szerint a gyógyszerészek gyakran éjjel is dolgoznak, hogy a recepteket utólag bevezessék a rendszerbe, vagy elkészítsék a különböző jelentéseket.

Az egészségügyi minisztérium prioritása kellene legyen, hogy az informatikai rendszer állandó akadozását megszüntesse, mondta el a Sláger Rádiónak Vass Levente. Az RMDSZ képviselő szerint a gyenge szoftver miatt a betegek, az orvosok, a gyógyszerészek és minden egészségügyi szolgáltató szenved és pluszban dolgozik.

egészségügyi kártya

A világon megjelenő egészségügyi újítások és gyógykezelések 40 százaléka egyáltalán nem jut el Romániába, mutatott rá Vass Levente. Az RMDSZ képviselő és orvos a Sláger Rádió érdeklődésére kifejtette: “kétszeresen is hátrányos helyzetben vagyunk: egyrészt amiről tudunk, nem tudjuk megfizetni, mert nincs rá pénz, másrészt a külföldön már sikerrel alkalmazott kezelések egy részéről nem is szerzünk tudomást”.

Vass Levente hozzátette, a hazai orvosok általában közvetve értesülnek az innovációs eredményekről, például ha egy beteg, akinek rokonai kifizették a külföldi kezelést, hazatér. „Ennek nagyon rossz üzenete van, a beteg azt hiheti, hogy az orvosa itthon nem akarta ezekről a lehetőségekről tájékoztatni. Frusztráló egy orvos számára, amikor azzal szembesül, hogy beteg elment külföldre, ott meg tudták gyógyítani, ő meg nem tudott erről”- mondta a képviselő. Meglátása szerint ezen a helyzeten csak úgy lehet változtatni, ha több pénz jut az egészségügyi ellátásra.

A legújabb generációs gyógyszerek nem jutnak be a országba, vagy csak több, akár tízéves késéssel elérhetők, szögezte le a Sláger Rádiónak Szabó Péter. A Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke szerint a betegek minden lehetőséget próbálnak felkutatni, sokan külföldön a legújabb gyógyszerek tesztelésére kísérleti alanynak jelentkeznek a gyógyulás reményében.